Világgazdaság

Üzleti lehetőségeket ígér a Roszatom

Magyarországi cégek is csatlakozhatnak a Roszatom számos projektjéhez, emellett az exportjukat is növelhetik az orosz társaság új, budapesti, regio- nális központjának segítségével – mondta a Világgazdaságnak Alekszandr Merten, a központ vezetője.

A nukleáris, a hagyományos és a megújuló alapú energiatermelésben, továbbá a gazdaság számos más területén nyílhatnak üzleti lehetőségek a magyarországi cégeknek, miután eddigi budapesti képviseletét regionális központtá alakítja át a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern. „Érdemes kihasználni az abból adódó szinergiákat, hogy a budapesti központ koordinálja az anyavállalat magyarországi és közép-európai tevékenysége mellett a kelet-európai és a közép-ázsiai tevékenységet is, mert ezeknek a térségeknek az országaiban orosz technológiát használó atomerőművek működnek, illetve épülnek” – mutatott rá a Világgazdaságnak a központ vezetője. Alekszandr Merten a Roszatom vezérigazgatójának tanácsadójaként, egyben a Rusatom nemzetközi hálózatának rangidős alelnökeként felel a Roszatom tevékenységéért az említett három régióban.

A budapesti regionális központ lehetőséget teremt a magyar és más térségbeli cégeknek, hogy beszállítóként bekapcsolódjanak a Roszatom projektjeibe Közép- és Kelet-Európában, valamint Közép-Ázsiában. Alekszandr Merten példaként említette, hogy hamarosan elkészül és működni kezd a fehéroroszországi atomerőmű, folyamatban van a bulgáriai Belene Atomerőmű tendere, az üzbegisztáni, orosz blokkokkal építendő atomerőmű pedig szerződéskötés előtt áll. A magyar cégek a kis- és közepes méretű vízerőművek, hőerőművek korszerűsítésébe, építésébe kapcsolódhatnak be elsősorban a térségünkben, illetve a Balkánon és Közép-Ázsiában, valamely Roszatom-leányvállalathoz társulva. A Roszatom ezekben a munkákban a magyar és a többi, régióbeli vállalatra vegyesvállalati partnerként, berendezésszállítóként, alvállalkozóként vagy befektetőként számít. „Persze a konkrét feladattól függ, hogy mely országok mely vállalatai és milyen minőségben vesznek majd részt az adott munkában és az adott régióban” – mutatott rá Alekszandr Merten.

A regionális központ figyelme jelenleg természetesen a Paks II. beruházásra összpontosul. „Azzal, hogy az erőmű létesítésiengedély-kérelme június 30-án beérkezett az Országos Atomenergia Hivatalhoz, a projekt a megvalósítás aktív szakaszába lépett” – emelte ki a regionális központ vezetője.

A Roszatom választ, de Paks II. is ellenőriz

Magyarországi vállalkozásoknak 40 százalékban kell részt venniük a Paks II. projektben a 2014. évi II. törvény szerint. Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során, a hazai beszállítás ezt az arányt jelentősen meghaladhatja. Emellett az orosz fél vállalta, hogy a projekt beszállítóinak 55 százalékát az Európai Bizottság előírásainak megfelelően, nyílt közbeszerzéssel választja ki. Ezeken a tendereken a Roszatom által ellenőrzött cégek, szervezetek nem vehetnek részt – emeli ki a Paks II. Zrt. honlapja. Mivel Magyarország fix áras, kulcsrakész szerződést kötött az orosz féllel, az alvállalkozókat az orosz partner vonja be a kivitelezésbe. Ugyanakkor a Paks II. Zrt. a saját és a fővállalkozó által bevonni kívánt szállítók alkalmasságát is vizsgálja, szerződésenként. A szerződés szerinti munka elkezdésének feltétele a sikeres nukleáris minősítés.

 

Merten Paks II. Roszatom
Ezek is érdekelhetik