Világgazdaság

Hegymenetbe kapcsolt a SET

C. D. | A Budapesti Értéktőzsde parkettjén tegnap jóval a januárban látott napi átlag alatti volt a forgalom. A befektetők mintegy kilencmilliárd forintos forgalom mellett kereskedtek a börzén, és a BUX 0,2 százalékos csökkenéssel zárta a napot.

A vezető papírok közül a Richter állt az élre. Papírjai 1,8 százalékkal drágultak a kereskedés végére, részben azért, mert a cég amerikai partnere, az AbbVie tegnap a gyógyszergyártó cariprazine hatóanyagú készítményének kedvező értékesítéséről számolt be. Az OTP és a Mol kurzusa egyaránt 0,9 százalékos értékvesztéssel búcsúzott, a bankpapír forgalma volt ismét a legmagasabb 3,5 milliárd forinttal. Gyengült a Telekom-részvények ára is 0,4 százalékkal.

A nap nyertese a SET Group papírja volt. A délutáni egyre meredekebb emelkedés után 15,5 százalékos ralival zárt a kurzus. A pesti börze alulteljesítő volt, hiszen a frankfurti DAX 0,9 százalékos pluszban járt zárás előtt, de a bécsi ATX is bő fél százalékkal erősödött. A bankközi devizapiacon tőzsdezárásig 0,3 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, egy euró 355,3 forintot ért.

Ezek is érdekelhetik