Világgazdaság

Hatmilliárdba került a bizalomvesztés

Bemutatta azokat a dokumentumokat az ISD Dunaferr ügyvédje, amelyek azt igazolnák, hogy a társaság tulajdonosai nevében fellépők hamisítvánnyal próbálkoztak. A végső szót a nyomozó hatóság mondja ki.

Immár Safin Donau Acélipari Zrt. néven folyik annak a cégnek a magyarországi bejegyzése, amelytől a Dunaferr megmentését várják a vasmű vezetői, az előzőleg bejegyeztetni kívánt név ugyanis Safin Dunaferr volt. Ez az az osztrák tulajdonú, de végső soron kazah hátterű Safin, amelynek a neve már befektetőjelöltként is megjelent a vasmű kommunikációjában. „Az előző név bejegyzésekor az ISD Dunaferr hozzájáruló nyilatkozatával volt probléma. Már más a név és a székhely is, a cég bérelt egy irodát” – válaszolt a Világgazdaság megkeresésére a Dunaferr ügyvédje, Nagy Péter. Mint közölte, egyelőre az anyavállalat Safin GmbH-val is csak az együttműködés részleteiről kötött az ISD Dunaferr előzetes megállapodást, a Safin befektetői szerepe majd akkor kerülhet terítékre, ha rendeződnek a társaság irányításával kapcsolatban folyó jogi viták, perek.

Nagy Péter éppen e viták apropóján hívott össze tegnap sajtótájékoztatót, ugyanis – mint bejelentette – a Vasas Szakszervezeti Szövetség által közzétett egyes állítások és az ezek nyomán született médiamegjelenések okozták azt a bizalomvesztést, amely miatt a társaság szállítói már csak azonnali fizetéssel adnak árut, a bankok bizalma megrendült, végső soron pedig több mint hatmilliárd forint kára keletkezett a dunaújvárosi társaságnak. Az ISD Dunaferr ezért 5,7 milliárd forintra perli a szakszervezetet.

A bajok abból fakadnak, hogy bár Jevgenyij Tanhiljevics cégvezető és három – az orosz közvetett tulajdonos által delegált – igazgatósági tag megbízása tavaly lejárt (az utóbbiak le is mondtak tisztségükről), máig nem tartottak olyan közgyűlést a Dunaferrnél, amelyen megválasztották volna az új vezetőket. A tavaly szeptemberi közgyűlés nem volt szavazatképes, mert nem küldött képviselőt a közvetlen tulajdonos, a ciprusi Steelhold Ltd. Ennek ellenére Nagy Péter cáfolta lapunk feltevését, amely szerint a Dunaferr jogszerűtlenül működik. Magyarázata szerint a két, pozícióban maradt tag – Tetjana Taruta és Oleg Mktrcsan – együtt is hozhatott volna döntéseket az igazgatóság nevében, és ennek az sem volt akadálya, hogy az utóbbi börtönben ül. „Elérhető, tudna szavazni, de Tetjana Taruta nem kereste meg” – állítja.

A Steelholdot az orosz Vnyeseko­nombanknak 50 százalék plusz két szavazattal, Szergej Taruta 25 százalék mínusz egy szavazattal és Oleg Mkrticsan szintén 25 százalék mínusz egy szavazattal ellenőrzi. Nagy Péter megmutatta az újságíróknak, hogy a Steelhold az elmúlt tíz évben milyen meghatalmazással küldte meghatalmazottját a Dunaferr közgyűlésére, részletezte, hogy egy ilyen meghatalmazásnak milyen kritériumoknak kell megfelelnie, majd kivetítette azt az előbbitől néhány lényeges pontban eltérő dokumentumot is, amelynek felmutatói a Steelhold nevében kívántak eljárni. Az utóbbi meghatalmazást a Dunaferr vezetése hamisnak ítélte, tehát nem fogadta el, és feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál és Cipruson is. Így azonban továbbra sem lehet új közgyűlést tartani. A menedzsment nem ismerte el jogszerűnek a Steelhold képviseletében fellépők által március végén tartott online közgyűlést, sőt, a május 6-ra összehívottat sem, mert meglátása szerint arra is jogosulatlanok. Nagy Péter egyelőre nem tudta a Világgazdaságnak megmondani, hogy mikor lesz közgyűlés. Mint közölte, a ciprusi bíróság megtiltott minden, a Steelhold nevében kezdeményezett jogi lépést. Hangsúlyozta, hogy a Dunaferr ellen indított felszámolásról szóló döntés nem jogerős.

A Steelholdban

50

százalék plusz két szavazata van az orosz banknak

Ezek is érdekelhetik