Világgazdaság

Több mint egymillió vakcinát táraztak be a hétre

Ezen a héten az oltások széles palettája áll rendelkezésre az oltópontokon és a háziorvosoknál – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Tegnap 480 ezer Szputnyik  V, 355 680 Pfizer- és 19 200 adag AstraZeneca-oltás érkezett, de az utóbbiból a héten még további 324 ezer adagot várnak az országos tiszti főorvos elmondása szerint.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy a mai napig minden regisztrált személynek megvan a lehetősége online időpontfoglalással a Sinopharm-vakcina beadatására.

Fotó: Kiss Dániel/MTI

A magyar lakosság 37 százaléka be van oltva, szemben az európai uniós 21 százalékos átlaggal

– emelte ki az országos tiszti főorvos.

A járványadatokkal kapcsolatban elmondta, hogy csak az elmúlt egy hétben mintegy 35 százalékkal, csaknem tízezerrel csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma.

A legnagyobb arányú a mérséklődés Vas megyében (48 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (44) és Komárom-Esztergom megyében (42) – sorolta az adatokat. Korcsoport szerinti bontásban a pozitív személyek 23 százaléka a 40–49, 17 százaléka az 50–59, 16 százaléka a 30–39, 12-12 százaléka pedig a 20–29, illetve a 60–69 éves korosztályból került ki.

A területi érintettség változatlan maradt, továbbra is a települések 99 százalékán van jelen a vírus

– tette hozzá Müller Cecília.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint a vakcinák elutasítottsága is csökkent.

A felmérés tavaly november végi adatai szerint a lakosság 36 százaléka volt elutasító a vakcinákkal szemben, ez mostanra 19 százalékra csökkent. A KSH adatai szerint a megkérdezettek 62 százaléka szeretne élni az oltás lehetőségével.

A friss szennyvízadatokat ismertetve a tiszti főorvos elmondta, hogy a 16. héten országosan erősen csökkent a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Területi eltérések továbbra is tapasztalhatók, emelkedést azonban már csak Debrecenben mutatnak az adatok.

A második oltásokkal kapcsolatban kiemelte, eddig 1,7 millióan kaptak két védőoltást, az immunitás a második vakcina beadása után alakul ki, ezért fontos, hogy mindenki elmenjen a második oltásra is.

operatív törzs koronavírus járvány koronavírus elleni oltás Müller Cecília