Köztudott, hogy napjainkban az óceánok már tele vannak műanyag szeméttel. Évente több mint 8 millió tonna hulladék ömlik a tengerekbe a folyókon keresztül, a partokról vagy a hajókról. A műanyag szemét az óceánok és tengerek minden részén megtalálható, a partmenti vizektől egészen a legnagyobb mélységekben. A szennyezés már akkora mérteket öltött, hogy az óceánok a levegőt is szennyezik, mivel a viharok a mikroműanyagokat a vízpermettel felszívja a légkörbe és körbe fújják a bolygón. A Földön már vannak olyan helyek, ahol a havazáshoz hasonlóan hullik a mikroműanyag az égből. A The Guardian készített feltáró cikket az óceánok szennyezettségéről, a hulladék útjáról és az okozott károkról.

BALI, INDONESIA - FEBRUARY 12, 2017: Beach pollution at Kuta beach, Bali. Many garbage on the beach
Fotó: Shutterstock

Legsűrűbben a víz felszínén úszkáló pet palackokkal és teknősök orrába ragadt szívószálakkal szokták képeken illusztrálni az óceánok szennyezettségét, pedig ezek a hulladékok a problémának csak egy kis szeletét jelentik. Megvizsgálva, mondhatni górcső alá véve a tengerek vizét látható, hogy az ökoszisztéma minden részén megtalálhatók a műanyagok. Eltérés csak abban van, hogy az egyes mélységekben változik a szemét összetétele. Miközben a partmenti vizek esetében a műanyag zacskók, az elviteles ételhordó dobozok és a pet palackok vannak nagyobb számban, addig a nyílt óceánon hajóskötelek, horgászfelszerelések és műanyag poharak és fedők hánykolódnak. A legnagyobb problémát egyértelműen a műanyagzacskók és a pet palackok jelentik, amik az ökoszisztéma szinte minden szegmensében jelen vannak.

Hatalmas gondot jelent még a vízben lévő nagy tömegű cigarettacsikk és a katchupos csomagolások. Ez utóbbi alatt azokat a kicsi plasztikcsomagolásokat kell érteni, amikbe különböző szószokat, vagy akár szappant is lehet kapni. Ezek a tasakok rendkívül szennyezőek, mivel méretükből adódóan nehezen összegyűjthetők és az újrahasznosításuk is szinte lehetetlen, emiatt pedig az igény is elenyésző a visszagyűjtésükre. Ez főleg Ázsiában jelent gondot, ahol kifejezetten nagy számban használják ezeket a kis tasakokat, például az Unilever termékei esetében, mivel kényelmes és olcsó megoldást jelentenek az alacsonyabb jövedelmű rétegek számára.

Sea lion, with nylon strings and piece of fishing net wrapped around his neck that caused him a deep wound..  Biosphoto / Paulo de Oliveira (Photo by Paulo de Oliveira / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Fotó: Paulo de Oliveira / AFP

A legfőbb ellenség: a mikroműanyag

A Föld és különösen a vizek ökoszisztémájának legnagyobb ellensége a mikroműanyagok. Ezekből a mikroszkopikus méretű szálakból, szilánkokból és apró darabokból álló műanyag hulladékokból már felbecsülhetetlen mennyiség épült be a bolygó vízkészletébe. A The Guardian arról ír, hogy annyi mikroműanyag van már az ivóvízben is, hogy egy átlagos ember egy hét alatt egy hitelkártyányi műanyagot fogyaszt el pusztán azzal, hogy iszik.

If,People,Do,Not,Cease,To,Use,Plastic,Disposable,Plastic, If people do not cease to use plastic disposable plastic dishes, then the seas and oceans of Europe will be polluted by waste of modern civilization
Fotó: Shutterstock

A mikroműanyag számos forrásból kerül a vízbe. A ruhákból például a mosás közben az apró műanyagszálak kerülnek a szennyvízbe és ezen keresztül a a folyókba, és így tovább. A nagyobb műanyag termékek gyártásához használt feldolgozatlan műanyagot általában teherhajókon szállítják az óceánokon keresztül. Ezekről a hajókról több milliárdos mennyiségben szóródik a műanyag a vízbe és akkora károkat okoz, mint az olajkiömlések. Az óceánokban található mikroműanyag több mint negyede a használt gumiabroncsokon keresztül jut a környezetbe. 

A műanyagszennyezés a vizekben már akkora, hogy a kutatók egy teljesen új ökoszisztéma kialakulásáról beszélnek. Ezt magyarul plasztiszférának nevezik, ami a tengereken kialakult hulladékszigetek élővilágát jelenti. Ezek a szemétszigetek ma már számos élőlénynek, állatnak, gombának és baktériumnak adnak otthont.

Mikroműanyagot találtak haszonállatok húsában, tejében és vérében

Először találtak mikroműanyag-szennyezést marha- és sertéshúsban, tejben, valamint tehenek és sertések vérében – írta egy holland kutatás alapján a The Guardian pénteken.