Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban májusban, a megkérdezett cégek 35,3 százaléka számolt be nyersanyagbeszerzési problémákról – derült ki az Ifo felméréséből. A müncheni egyetem gazdaságkutató intézetének adatai szerint egy hónappal korábban, áprilisban ez az arány 39,2 százalék volt. 

Hot-dip coating line at thyssenkrupp
Fotó: AFP

A nyersanyaghiány enyhülése némi könnyítést jelent a német gyártóknak, miközben a gazdasági helyzet nehézségeivel küzdenek. A német vállalatok így gyorsabban tudják feldolgozni a meglévő rendeléseket, fenntartva ezzel a termelést. Jelenleg a megkérdezett cégek 4,3 havi termelésnek megfelelő rendelésállománnyal rendelkeznek – ez jóval több, mint a 2,9 hónapos hosszú távú átlag. 

A megrendelések visszaesésének tehát még nincs túl nagy hatása

– kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője. 

A német ipar két részre oszlik, számos elektromos és elektronikai, gép- és berendezésgyártó, valamint autóipari vállalat továbbra is súlyos problémákkal küzd. Ezen iparágak mindegyikében 50 százalék feletti az anyaghiányról beszámoló vállalatok aránya. Különösen a csipek és a félvezetőtermékek hiányoznak. 

Az iparágak többségében azonban mára 20 százalék alá süllyedt a köztes termékek beszerzésével kapcsolatos problémákat bejelentő vállalatok aránya.

Idetartozik egyebek mellett a vegyipar, ahol a vállalatok 16,9 százaléka számolt be anyaghiányról, a fémtermékeket gyártó vállalatok, ahol ez az arány 15,6 százalék volt, valamint a bútorgyártó cégek, ahol az arány 8,8 százalék volt májusban, míg a papíripari cégek mindössze 2,5 százaléka számolt be anyaghiánnyal kapcsolatos problémákról. 

A Világgazdaság arról is írt, hogy váratlanul csökkent a német ipari termelés áprilisban, főként a nagy volumenű rendelések számának látványos visszaesése nyomán. A német ipari termelés márciusban is esett, havi szinten 3,4 százalékot csökkent.