Zöldgazdaság

Idén sem spóroltunk a Föld energiatartalékával

Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait, így idén a tavalyinál korábbra, augusztus 1-jére esik a Túlfogyasztás Világnapja.

A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly ez a nap egy nappal később, augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát.

A dátum egyébként szimbolikus: azt a hatalmas nyomást jelképezi, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol. A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat.

Fotó: WWF Magyarország

Azaz, amennyiben a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án elérnénk a túlfogyasztást, ha pedig úgy mint a németek, akkor ez a nap május 2. lenne. Tavaly egyébként Luxemburg volt a rekorder, idén azonban Katar megelőzte:

ha az egész emberiség olyan életmódot folytatna, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a Túlfogyasztás Világnapját.

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, mi ugyanis június 20-án érnénk el a túlfogyasztást. Ezzel szemben a legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

Ez a fogyasztási szint azonban nem tartható fenn. Társadalmunk, jólétünk és gazdaságunk azokra a szolgáltatásokra épül, amelyeket csak egészséges ökoszisztémák tudnak nyújtani. Természeti környezetünk azonban degradálódik, sőt, össze is omolhat. A Föld biológiai sokfélesége már most rendkívüli tempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai pedig egyre súlyosbodnak.

Számos olyan tényező van, amellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, és elengedhetetlen, hogy mind globális, mind nemzeti és egyéni szinten megtegyük a megfelelő lépéseket

– nyilatkozta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Véleménye szerint az első ilyen lépés lehet, hogy megfelelően szigeteljük otthonunkat: a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50 százaléka is elszökhet, de ha csak 1 fokkal csökkentjük a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kilogramm szén-dioxidot is megtakaríthat évente.

A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, gyaloglást vagy a tömegközlekedést. Vásárláskor ne kérjünk műanyagzacskót, hanem vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy hátizsákot, és lehetőség szerint válasszuk az olyan termékeket, amelyek nem csomagoltak, vagy csomagolásuk újrahasznosítható

– tanácsolta Antal Alexa.

energia wwf túlfogyasztás
Kapcsolódó cikkek