Zöldgazdaság

Ijesztő mértékben zsugorodnak az osztrákok gleccserei

Évente átlagosan egy métert veszítenek vastagságukból az ausztriai gleccserek – állapították meg osztrák tudósok a napokban.

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) hegységkutató intézetének tudósai új módszert alkalmaztak a jég vastagságának mérésére. A Frontiers című szaklapban bemutatott tanulmány szerint a gleccserek 2006 és 2016 között tömegük egyötödét veszítették el.

„Eddig a jégtömeget elsősorban a gleccserek felszíne alapján becsülték meg” – mondta Kay Helfricht, az ÖAW tudósa.

Annak megállapításához, hogy egy gleccser különböző pontjain milyen vastag a jég, a kutatók az osztrák gleccserjegyzéket hívták segítségül. Ebben találhatók többek között a gleccserek körvonalairól szóló adatok, légi felvételek alapján készült magasságmodellek, valamint lézerszkennerektől származó információk is. Ezeket 58 osztrák gleccser vastagságáról szóló pontos mérési adatokkal kombinálták.

Fotó: Mirja Geh / Red Bull Content Pool via AFP

Így valósághűen meg tudták határozni Ausztria minden gleccsere esetében a mindenkori topográfiai körülményekre jellemző jégvastagságot.

Nemcsak a jégtömegek jelenlegi eloszlásáról, hanem időbeni változásokról szóló információkat is szereztek így. „2006-ben Ausztria gleccsereinek teljes térfogata 15,9 köbkilométer volt” – mondta Helfricht. Ez a térfogat elegendő lenne ahhoz, hogy egész Ausztriát 16 centiméter magasan vízzel árassza el.

A gleccserek aztán 2016-ra elveszítették jégtömegük egyötödét. A jégvastagság átlagos vesztesége ezzel évente egy méterre rúg – hangsúlyozták a tudósok.

Az új módszer segítségével kimutatták azt is, milyen nagy regionális különbségek mutatkoznak a gleccserolvadásban. Éppen az egy négyzetkilométeresnél kisebb jégfelülettel rendelkező gleccsereknél figyelhető meg a még meglévő jégtömeg erőteljesebb eltűnése. Ilyen például a Sonnblickkees- vagy a Brandner-gleccser.

Fotó: MTI/EPA/Valentin Flauraud

A különbségek ismerete lehetőséget teremt a klímaváltozás regionális és lokális hatásainak pontosabb meghatározásához.

Az eredmények segítik a kutatókat abban is, hogy új megállapításokat tegyenek a gleccserek eltünedezésének további menetére Ausztriában.

környezetvédelem klímaváltozás gleccser Ausztria
Kapcsolódó cikkek