Zöldgazdaság

A teknősbékák halálos veszedelme

Ötletes kísérlettel bizonyították be amerikai kutatók, hogy mi téveszti meg a világtengerekben élő teknősbékákat.

A tudósok végre rájöttek, sőt bizonyítani is tudják, hogy miért veszélyes a plaszti­k­hulladék a teknősbékák számára: az állatok táplálékszagot éreznek – írja a BBC online. A tenger felszínén lebegő vagy félig elmerült műanyag zacskónak ezek szerint

nem csupán a látványa emlékezteti a teknőst egy jól megérdemelt medúzareggelire, de a megtévesztésig hasonlít rá az illata is.

Az amerikai kutatók szerint egyfajta spontánul kialakuló szaglószervi csapda téveszti meg az állatokat, ezért hajlamosak felfalni a műanyagot, illetve ezért gabalyodnak bele a tengerekben sokszor szigetet képező szeméthalmokba.

Fotó: Michele Eve Sandberg/Corbis via Getty Images

„Az a plasztiktárgy, amely már jó ideje az óceánban ázik, olyan szagot áraszt, amely a teknősök számára az evolúciós alkalmazkodás eredményeként rendkívül étvágygerjesztő, azonban ez a vonzerő könnyen végzetessé is válhat”

– mondta Joseph Pfaller, a Floridai Egyetem professzora.

Egy idő után a világtengerek sós vízébe került műanyag tárgyakon mikrobák, algák, növények és apró állatkák telepednek meg, és ezektől az élőlényektől válnak táplálékszagúvá.

A tengeri ragadozók, például bálnák, madarak és teknősök hatalmas területről gyűjtik be a táplálékukat, ezért teljesen észszerű a feltételezés, hogy nem annyira a zsákmány látványa csábítja őket nagy távolságról egy adott helyszínre, hanem inkább a vízbe és a levegőbe kibocsátott illatanyaga.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

környezetvédelem teknős
Kapcsolódó cikkek