BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EUB: Magyarország megsértette a szálló porra vonatkozó EU-jogszabályokat

Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat azzal, hogy nem tett eleget a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására, illetve e határértékek túllépésének időtartamára vonatkozó kötelezettségeinek

– közölte döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az Európai Bizottság az említett határértékek tiszteletben tartásának elmulasztása, valamint azok túllépésének nem a lehető legrövidebb időn belüli megszüntetése miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a luxembourgi székhelyű uniós bíróságon.

Fotó: MTI/Vajda János

Az ítélet szerint

Magyarország nem fogadta el kellő időben azokat az intézkedéseket, amelyek azt biztosítják, hogy a kis méretű szennyező-részecskék mennyiségére vonatkozó határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen.

Következésképpen a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték túllépése a kifogásolt zónákban, Budapesten és a Sajó-völgyben, valamint Pécs környékén hat, illetve nyolc éven keresztül tartósan fennállt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.