Zöldgazdaság

Milliárdokból tisztítják meg az országot

Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata.

Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata: a Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra 370 pályázat érkezett, több mint 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A közleményben azt írták:

a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez.

A Tisztítsuk meg az országot! program első ütemében 13 milliárd forintot fordítanak arra, hogy az erdők, folyók, vasúti és közúti létesítmények tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek – mondta az államtitkár.

Fotó: MÁV

A pályázatra 2021. január 31-ig jelentkezhettek a gazdálkodó szervezetek köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek a kezelésükben vagy tulajdonukban lévő területek megtisztítására, a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, a hulladéklerakatok felderítésére és a hulladék összegyűjtésére. Emellett bármely szervezet is pályázhatott magán- és köztulajdonban álló ingatlanok esetén ingatlanvédelmi rendszerek (sorompó, kamera) kialakítására.

A támogatottaknak a pályázatban előírtak szerint a megtisztított területet folyamatosan figyelniük, őrizniük kell, megakadályozva ezzel a további, illegális szemétlerakást.

A Tisztítsuk meg az országot! programban 2020-2022-ben négy ütemben tisztítanak meg közforgalmú területeket. Eddig több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település közreműködésével. A minisztérium a járványhelyzet miatt a program első ütemét 2021 áprilisáig meghosszabbította, így az abban részt vevő szervezeteknek addig kell a programjaikat lezárniuk – áll a közleményben.

HULLADÉK szemét Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Kapcsolódó cikkek