Zöldgazdaság

Több nehézfém is szennyezi a Szamos magyarországi szakaszát

Az oldott cink, a réz, az alumínium és a vas koncentrációja is határérték feletti.

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti – közölte csütörtökön az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója a védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését. Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről.

A folyó mentén lévő zsilipeket és csatornákat azonnal lezárták, emellett a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

A területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság a vízüggyel egyeztetve a határszelvényben felállította mobil laboratóriumát.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán közölte, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából, akkori közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást,

miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.

Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Csütörtöki közleményükben tájékoztatták a lakosságot, hogy a Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, szakembereik nyomon követi a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemzik a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a laboratóriumi eredmények segítségével pedig ellenőrzik a terhelés mértékét.

Az elsődleges cél, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet.

Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően csütörtökön kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik.

Szakértők azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjeszti az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek