Zöldgazdaság

Pénzeszközökkel befolyásolna az USA klímapolitikai döntéseket

Az amerikai pénzügyminisztérium létrehozott egy új klímaközpontot, továbbá klímaügyi tanácsost is kinevezett.

Egyeztetett klímapolitikai stratégiát, klímaközpont létrehozását és klímaügyi tanácsos kinevezését jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn.

A tárca sajtóközleménye hangsúlyozta, hogy a klímapolitikai stratégia az amerikai pénzügyminisztérium támogatásával igyekszik befolyásolni az amerikai és nemzetközi klímapolitikai döntéseket. Ennek érdekében a tárca latba veti pénzeszközeit.

A minisztérium leszögezte, hogy a klímavédelmi intézkedésekkel a gazdaság erős és fenntartható növekedési pályára állítható, összhangban az amerikai kormányzat nettó zéró kibocsátási törekvéseivel.

Washingtonra tekintenek a klímavédők

A világ vánszorogva halad az öt éve elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezményben meghatározott célok felé.

A klímaügyi stratégia végrehajtása érdekében a tárca olyan, klímaváltozáshoz kapcsolódó szakpolitikai területeken fog cselekedni, mint a klímaváltozás pénzügyei, a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaság- és adópolitika, valamint a mindezzel összefüggő pénzügyi kockázatok.

Fotó: AFP

A stratégia részeként

a tárca létrehozott egy új klímaközpontot vagy más szóval: klímahubot is, továbbá klímaügyi tanácsost is kinevezett.

A tanácsos a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódó számtalan minisztériumi erőfeszítést koordinálja és irányítja majd.

A klímaközpont vagy hub fogja koordinálni a klímaváltozáshoz kapcsolódó eddigi tevékenységeket, felhasználva a minisztérium különböző részlegeinek eszközeit és korábbi tapasztalatait.

Az amerikai kormányzat első klímaügyi tanácsosává John E. Mortont, a klímaváltozási pénzügyi terület elismert szakemberét nevezték ki.

Morton korábban a feltörekvő piacok, befektetési pénzügyek, valamint a gazdaság- és környezetvédelmi politika területein szerzett több évtizedes tapasztalatokat, az Obama-adminisztráció idején a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának energiáért és klímaváltozásért felelős rangidős igazgatója volt, aki a kormányzat nemzetközi energiaügyi és klímaváltozási politikájának és stratégiájának koordinációjáért felelt. Feladata most a többi között az lesz, hogy elősegítse az amerikai és külföldi, zéró szénkibocsátású gazdaság finanszírozását.

Az elit életmódváltása nélkül esélytelen a klímaváltozás megfékezése

A legtehetősebb 5 százalék felelős a károsanyag-kibocsátás harmadáért.

 

klímastratégia amerikai pénzügyminisztérium USA klímavédelem klímaváltozás John E. Morton klímahub
Kapcsolódó cikkek