Az unió vezetősége mihamarabb szakítani szeretne az orosz gáztól való függéssel, és ennek érdekében gyorsítaná az átállást a zöldenergiára. Egy új dokumentumtervezet szerint a megújuló energiaforrások használatát szorgalmazó projektek akár már egy éven belül engedélyhez juthatnának, derül ki a Reuters cikkéből.

28 April 2022, Lower Saxony, Osnabr¸ck: Verena Menz is showing an installation on the subject of green roofs as an exhibit in the exhibition "Green City Grey - Sustainable Urban Landscapes", which is being shown by the Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU). Two-thirds of all people will live in cities by the middle of this century. The 13th DBU traveling exhibition presents solutions and examples for clean water and a healthy urban climate, for renewable energy and an intelligent energy infrastructure, for low-emission mobility, and for living in livable environments at five interactive stations. The exhibition can be visited at the DBU until spring 2023. (to dpa: Exhibition on the city of the future at environmental foundation) Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Friso Gentsch / dpa Picture-Alliance via AFP

Brüsszel a jövő héten hoz nyilvánosságra egy új megszorításcsomagot, melynek célja az Oroszországtól való gazdasági függésének csökkentése. A csomagtervezet középpontjában a az energiamegtakarítás, illetve az importok máshonnani beszerzése áll. 

A csomag részét képezik azok az új szabályok is, melyek ezentúl a zöldenergiára épülő projektek előmozdítására szolgálhatnak. 

Az ilyen projektek indítása előtt persze figyelembe kell venni a környezeti hatásokat is, így egy olyan területet célszerű helyszínként kijelölni, ahol az ökológiai rendszerekben a projekt nyomán várható kedvezőtlen hatások minimalizálhatók. Az ilyen megfelelően kiválasztott helyszínnel rendelkező projektek ezentúl akár egy éven belül engedélyhez juthatnak az új dokumentumtervezet szerint, illetve különleges körülmények fennállása esetén az engedély kiadása meghaladhatja az egy évet három hónappal. Csak összehasonlításul: a jelenlegi EU-s szabályok szerint két év az ehhez hasonló projektengedélyek kiadásának a határideje, ami további egy évvel hosszabbodhat. A zöldprojektek megvalósulását ráadásul gyakran akadályozza a bürokrácia, a helyiek ellenállása vagy éppen a fentebb említett ökológiai szempont, ami megnehezíti, hogy a szél- és napenergia-erőműveket a megfelelő ütemben bővítsék, így teljesítve a kitűzött klímacélokat.  

A megújuló energiaforrások kulcsfontosságúak a klímaváltozás elleni küzdelemben, és kiemelt szerepet játszanak az energiaárak, illetve az unió fosszilis függőségének csökkentésében is

mondja ki a tervezet. A zöldprojektek helyszínei természetesen nem eshetnek természetvédelmi területeken belülre, illetve madárvonulások útjába. Az eleve beépített területeket kell előnyben részesíteni, amilyenek például az épülettetők, országutak, vasúti területek vagy ipari létesítmények. A kisebb projektek (kevesebb mint 150 kilowatt kapacitással) akár hat hónapon belül is engedélyhez juthatnak, amennyiben az új tervezetet Brüsszel elfogadja.