Közösen indít országos lakossági programot a használt sütőolaj visszagyűjtésére az Alteo, a Shell Hungary Zrt. és a Biotrans Kft. A 2022 végéig összesen 120 Shell töltőállomásra kikerülő gyűjtőkonténerbe bárki bedobhatja az otthonában keletkező sütőolajat, egy lezárt edényben vagy PET-palackban. A használt olajból vagy zsírból újrahasznosítás céljából 100 százalékban biodízel készül. 

Alteo, Shell, használt sütőolaj
Fotó: Peter Sorok / Alteo

A három cég együttműködése jó példája a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulásának. A Shell hazai hálózatának 193 tagjából a mai napon már 44 töltőállomáson lehet leadni az otthon elhasznált sütőolajat, miután a cég az Alteóval együttműködve valósítja meg lakossági használtsütőolaj-begyűjtő programját. 2022 végére pedig már összesen 120 Shell állomáson lehet elhelyezni az Alteo dedikált, 240 literes műanyag gyűjtőedényeibe a háztartásban keletkezett olajat. 

A megtelt gyűjtőedényeket az utóbbi partnere, a Biotrans Kft. saját telephelyére szállítja, ahol az összegyűjtött használt olajat nagyobb tartályokba fejtik át. Az ülepítési eljárást követően bioüzemanyagot előállító üzemekbe szállítják, ahol biodízel készül belőle. Ezt – jogszabályban rögzített módon és megszabott arányban – az üzemanyag-kereskedők hozzáadják a gépjárművekbe szánt üzemanyagokhoz, annak érdekében, hogy csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását.