A levegő minőségének javítása céljából a varsói városvezetés úgy határozott, hogy 2024 és 2032 között száműzik a 18 évnél idősebb dízel és a 27 évnél idősebb benzinüzemű környezetszennyező gépjárműveket Varsó több kerületéből, köztük a belvárosból is – közölte Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere szerdán.

Traffic is seen on the Poniatowski Avenue in Warsaw, Poland on 21 September, 2022. Prices of fuel have gone up on Monday with diesel fuel again rising above 8 Polish Zloty per liter. Prices of fuel have gone up on Monday with diesel fuel again having gone above eight Polish zloty per liter.
Forgalom a Poniatowski sugárúton Varsóban, 2022. szeptember 21-én. 
Fotó: AFP

A polgármester sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: meggyőződésünk, hogy ez jó módja annak, hogy olyan zónákat hozhassunk létre, ahová a legszennyezőbb járművek behajtását megtiltjuk. A városvezetés 2024. július 1-jétől tiltaná ki ezeket az autókat a belvárosból, valamint Wola, Ochota, Saska Kepa, Észak-Praga és Dél-Praga egyes részeiből.

A tervek szerint a szabályozás 2024-től lépcsőzetesen, három szakaszban valósulna meg. A nyolcéves átmeneti időszak alatt Varsó egyik célja, hogy a kezdeti kettőről 74 százalékra növeljék a jogilag kitiltott gépjárművek arányát az érintett kerületekben. 

Azok az autósok, akiket szabályszegésen kapnak, 105 eurós (40 ezer forint) pénzbírságra számíthatnak. 

A szabályozás alól csak a mentők, a hatósági járművek, a veterán autók, valamint a fogyatékossággal élők mentesülhetnek.