Agrár

Támogatásokat kérnek a baromfisok

Jó befektetés a kormánynak a baromfiágazat, amelynek kiemelkedő az exportban és a vidéki munkahelyek megőrzésében betöltött szerepe – jelentette ki Zászlós Tibor, a NAK alelnöke.

a kormánynak a baromfiágazat, amelynek kiemelkedő az exportban és a vidéki munkahelyek megőrzésében betöltött szerepe – jelentette ki Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke a baromfivilágnap alkalmából szervezett nemzetközi szakmai tanácskozáson. A magyar helyszín már hagyománynak tekinthető, mivel ennek nemzetközi bevezetését korábban a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte.

A NAK alelnöke hangsúlyozta, hogy

Magyarország Európa egyik legerősebb baromfitermelő országává válhat, ehhez viszont számottevő fejlesztésekre lesz szükség.

A magyar termelők viszont csak támogatásokkal képesek technológiájuk, illetve állattartó telepeik korszerűsítésére – tette hozzá. A fejlesztésekkel csökkenne a járványvédelmi kockázat, és javulna a termelésbiztonság is, ami a jól fizető exportpiacok megszerzéséhez és megtartásához elengedhetetlen követelmény.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Zászlós Tibor szerint fontos lenne létrehozni egy jövedelemstabilizációs alapot is.

Az ágazatot hátrányosan érintheti a dél-amerikai országokkal kötendő Mercosur-megállapodás: egyes számítások szerint az új egyezség megkötése évi hétmilliárd euró kárt okozna az unió agráriumának, egyebek mellett 150 millió csirkével csökkenne az EU baromfiállománya.

A magyar termelőknek hosszabb távon számolniuk kell a lengyel konkurenciával is.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

baromfi Zászlós Tibor Baromfi Termék Tanács Mercosur NAK
Kapcsolódó cikkek