Agrár

Az alföldi készletek is nyomják Tokajt

A bizonytalan értékesítés miatt van hajlandóságuk a szőlőtermelőknek a zöldszüretre. Az Alföldön amiatt aggódnak, hogy sikerül-e a megszabott határidőre leszedni az éretlen fürtöket.

Az ilyenkor szokásosnál körülbelül 15-20 százalékkal nagyobb a borkészlet Tokaj-Hegyalján, de nem is a helyi pincékben tárolt borok miatt lehet gondjuk a helyi szőlőtermelőknek, hanem a más borvidékeken, elsősorban az Alföldön és a Mátrában tárolt többletek miatt – mondta a Világgazdaságnak az agrártárca által meghirdetett zöldszüreti támogatás hátteréről Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke.

A tokaji borok jelentős részét ugyanis a más borvidékekről érkező felvásárlóknak értékesítik. Márpedig ha máshol tele a pince, ez az értékesítési csatorna bedugul – mondta Kalocsai László.

Az alföldi gazdák előzetesen értesültek a zöldszüreti tervekről, a Tiszazugi Hegyközségben már ötvenen jelezték, hogy igénylik a támogatást
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Mint ismert, az Agrárminisztérium (AM) úgynevezett zöldszüreti támogatást hirdetett meg 8,5 millió eurós keretösszeggel, hektáronként 300 ezer és 1 millió forint közötti összeget fizethetnek ki. A tárca az európai piacon nagy mennyiségben felhalmozódott borkészletekre reagálva vetette be ezt a Magyarországon eddig még nem alkalmazott eszközt. Az AM közlése szerint a borpiaci intézkedések része lesz a lepárlási támogatás is – ez nem újdonság a magyar piacon.

Azoknak a szőlőtermelőknek, akiknek nincs felvásárlási szerződésük, érdemes átgondolniuk, hogy kérik-e a zöldszüreti támogatást – mondta Kalocsai László. Nagyon bizonytalannak tűnik, hogy ezek a termelők találnak-e vevőt a szőlőjükre. A nagy felvásárlók – ahogyan más borvidékeken is – már bejelentették, hogy a tavalyi szőlőmennyiségnek csupán a felét-kétharmadát veszik át.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek