BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betelt a pohár a német gazdáknál

Túltolta a zöldbiciklit a Merkel-kormány a gazdák szerint, akik a megélhetésüket, a versenyképességüket féltik a drasztikusan szigorodó környezetvédelmi szabályozás és a Dél-Amerikából származó árukra vonatkozó importkorlátozások feloldása miatt.

Ötezernél is több traktor özönlötte el Berlint kedden, megbénítva a kormányzati központ életét. Hajnalban egyes bevezető utakon a húsz kilométert is elérte a munkagépkonvojok hossza.

A velük érkező tízezernyi gazda a német kormány szeptemberi mezőgazdasági környezet- és állatvédelmi csomagja ellen tiltakozott egy hat hete tartó országos demonstrációsorozat legújabb és eddig leglátványosabb epizódjának szereplőjeként.

A tiltakozás mérete példa nélküli, és egyértelművé teszi, hogy a Merkel-adminisztráció környezetvédő fordulata társadalmi feszültséghez vezetett.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Ennek egyértelmű jele, hogy a ritka egységbe tömörülő termelők nemcsak konkrétan a fájdalmas kormányintézkedések ellen vonultak az utakra, hanem hogy

tiltakozzanak a társadalmi pszichózis ellen, amely szerintük mumusnak, környezetrombolónak és állatkínzónak állítja be a gazdákat, napi zaklatásnak kitéve őket.

A konfliktus mindkét kormánypártnak kínos. A mezőgazdasági miniszter a kereszténydemokrata Julia Klöckner, aki védelmébe vette az intézkedéseket, de a tüntetők a szociáldemokrata vezetésű környezetvédelmi minisztériumot is okolják. Az utóbbi években rendkívül megerősödött Zöldek és a szélsőbaloldali Linke egyszerre bírálták a kormányt és a tüntetőket, a liberális FDP és a radikális jobboldali AfD azonban a gazdák pártjára állt.

A szeptemberi intézkedéscsomag többek közt csökkentené a természetes vizek nitrátterhelését, és szigorítaná a növényvédő szerek és műtrágyák használatát.

Az egyes kutatások szerint a méhek európai pusztulását is okozó glifozátot például 2023-ig fokozatosan ki is vezetnék.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.