Agrár

A szőlőtermesztők és a borászatok is mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól

A közlönyben pénteken megjelent rendelet a szociális hozzájárulás adó, a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól mentesíti az ágazat munkáltatóit.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége – a kormánynak a koronavírus világjárvány okozta nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott intézkedések értékelését követően – március közepén kérte a járulékmentesség kiterjesztését a szőlő-bor ágazat szereplői részére.

A kormány legutóbbi döntése értelmében ez meg is történt, az erről szóló rendelet a pénteken megjelent közlönyben jelent meg.

A rendelet kiterjesztette a járulékfizetési mentességet a szőlőbor termelőkre és szőlőtermelőkre is.

Fotó: MW

Ennek értelmében a szőlőbor termelési és szőlőtermesztési ágazatokban tevékenykedő foglalkoztató a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesül

  • a szociális hozzájárulás
  • a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.
  • A rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezett foglalkoztató esetében a rehabilitációs hozzájárulás mértéke a munkatörvénykönyvben meghatározott hozzájárulás mértékének kétharmada.

    A foglalkoztatónál munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy, egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetében úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

    járulékfizetési mentesség szőlőbor termelés szőlőtermesztés
    Kapcsolódó cikkek