Agrár

Nagy István: Részesítsék előnyben a magyar termékeket

A magyarországi élelmiszerellátás a magyar emberek ellátásának legfontosabb pillére – mondta az agrárminiszter.

Nagy István köszönetet mondott a magyar gazdatársadalomnak:

vetnek és etetik a jószágot, hogy ha majd elmúlik a vész, tudjunk mit aratni és legyen mit enni

– mondta az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján az agrárminiszter, aki emellett az élelmiszerellátásban, a kereskedelemben, valamint a logisztikában tevékenykedő emberek munkáját is megköszönte.

Hozzátette:

a magyarországi élelmiszerellátás a magyar emberek ellátásának legfontosabb pillére. Éppen ezért több mezőgazdasági ágazatot is kiemelten támogat a kormány.

Nagy István szerint a legfontosabb a munkaerő biztosítása. Éppen ezért továbbra is a piacok megnyitását szorgalmazzák, valamint arra biztatják a kiskereskedelmi láncokat, hogy importtermékek helyett a magyar termékeket részesítsék előnyben.

Nagy István
Fotó: Agrárminisztérium / Fekete István

A miniszter arról is beszélt, hogy munkaszuret.hu néven indítottak honlapot, amelyen keresztül az agrárvállalkozások idénymunkára hirdetnek munkalehetőséget főként azokat számára, akik átmenetileg, vagy tartósan elveszítették munkahelyüket.

Több agráriumot segítő gazdaságvédelmi intézkedést is bevettek:

 

  • döntöttek a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról. Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését.
  • Továbbá a bor- és szőlőtermelőket, a pálinkafőzőket, valamint a kisüzemi sörfőzdéket is megsegítik. 2020 június végéig az ezekben az ágazatokban dolgozó munkáltatók is mentesülnek a közterhek megfizetése alól, egyedül az egészségügyi járulékot kell megfizetni a munkavállalók után. Ezt kiterjesztik a dísznövényekkel foglalkozókra is.
  • gazdák koronavírus Nagy István gazdaságvédelmi intézkedések agrárium
    Kapcsolódó cikkek