Agrár

Tovább erősödött a nádudvari agráróriás

Több mint tízmilliárd forinttal növelte tavaly az árbevételét a KITE Zrt. A mezőgazdasági inputanyagok, illetve gépek és alkatrészek kereskedelmében is bővülésről beszámoló társaság több mint 12,5 milliárd forint osztalékot fizetett.

Az öntözés kivételével gyakorlatilag minden jelentősebb üzletágában növelni tudta forgalmát a nádudvari KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt., amely tavaly a 2018-asnál 10,3 milliárd forinttal több, 301 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el. A Csányi Sándor három cége – az Agrárspektrum Kft., az Agrárintegrátor Kft. és Agrochain Kft. – által tulajdonolt KITE adózott eredményei is nőttek:

a 2018-as 4,23 milliárdról 4,42 milliárd forintra. A cég konszolidált beszámolóját a közgyűlés 318,6 milliárd forint nettó árbevétellel és 5,03 milliárd forint korrigált adózott eredménnyel fogadta el.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A beszámoló szerint az árbevétel 45 százalékát a vetőmagok, műtrágyák, növényvédő szerek és kertészeti anyagok értékesítése adja, a műszaki input- és a beruházás jellegű áruk (alkatrészek, gépek, öntözési és környezetápolási termékek) az árbevétel 21, a terményértékesítés a forgalom 32, míg az egyéb termékek értékesítése a 2 százalékát teszi ki.

Az agronómiai üzletágak árbevétele

több mint 4,9 milliárd forinttal emelkedett, és elérte a 136 milliárd forintot. A növekedésben húzóerő volt a 2018-asnál 4,5 milliárd forinttal több, 59,9 milliárd forintos árbevételt elérő növényvédőszer-kereskedelem, amely több mint 8 millió hektárra értékesített növényvédő szereket.

A műtrágya-kereskedelem szintén jelentős, 3,7 milliárd forint árbevétel-növekedést könyvelhetett el, és 35,4 milliárd forinton zárt. A KITE Zrt. négy telephelyen foglalkozik műtrágyakeveréssel. A társaság vetőmagforgalma tavaly meghaladta a 29,9 milliárd forintot.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

KITE Zrt.
Kapcsolódó cikkek