Agrár

Az unió élvonalában a magyar bortermelés

Magyarország az Európai Unió hatodik legnagyobb bortermelője volt a tavalyi évben, míg területarányosan az ötödik volt a rangsorban.

Magyarország az hatodik legnagyobb bortermelője volt a tavalyi évben, míg a területarányos termelékenysége az ötödik volt az uniós rangsorban – derül ki az Eurostat friss felméréséből.

Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Az Európai Unió statisztikai hivatala a héten már publikálta tagállamainak mezőgazdasági teljesítményére vonatkozó adatait a tavalyi év alapján. Azonban csütörtökön elmélyedve a témában az európai országok bortermelését vette górcső alá a hivatal.

A felmérés alapján az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben.

Hogy mely EU tagállamokban termelték a legtöbb bort azt a következő ábra szemlélteti.

Fotó: Eurostat

Az unióban Magyarországon termelték a hatodik legtöbb bort 358 millió literrel.

Ezzel hazánk Németország(705 millió liter) és Görögország(124 millió liter) között helyezkedett el.

Európában és egyúttal a világon is 5,5 milliárd literrel a vitathatatlan bortermelési bajnok Olaszország volt 2019-ben. A sorban utánuk az unió országai közül nem nagy meglepetésre az ezüstérmes Spanyolország(4,3 milliárd liter), majd a harmadik helyezett Franciaország(3,4 milliárd liter) következik.

Azonban mezőgazdasági adatok lévén mindenképpen érdekes a tagállamok teljesítményét területarányukban is megvizsgálni. A következő diagramon az látható, hogy átlagosan hány liter bort termeltek egy négyzetkilométeren az adott ország teljes területével számolva.

Fotó: Eurostat/VG

Az adatokból az látszik, hogy

Magyarországon több mint 3850 liter bort állítottak elő területarányosan, így hazánkban volt az ötödik legtermékenyebb a bortermelés a tavalyi évben.

Ezzel az aránnyal már megelőzzük Németországot(1970 liter), és elérhető távolságba kerül Franciaország(6120 liter) termelékenysége is.

Ugyanakkor a területarányos adatok tekintetében is Olaszország vezeti a ranglistát egy drámai 18 ezer liter per négyzetkilométeres mutatóval. Majd a sorban őket követi majdnem feleakkora termelékenységgel Spanyolország( 8520 liter) és Portugália(7950 liter).

Mindeközben az Európai Unió tagjai több mint 7,1 milliárd liter bort exportáltak 2019-ben, míg ebben a tekintetben is a csúcstartók szintén:

  • Olaszország 1,1 milliárd literrel,
  • utána következik 800 millió literrel Franciaország,
  • és harmadik helyen pedig Spanyolország 700 millió literes piaci részesedéssel.
  • Fotó: Eurostat

    Az unió importjának(4,8 milliárd liter) tekintetében a borok 84 százalékát belülről szerzi be,

    míg az exportjának a zömét(57 százalékát) szintén az unión belüli teszi ki.

    A legnagyobb mennyiségben az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba szállítottak az unión kívülre a tagállamai.

    bor Magyarország Európai Unió mezőgazdaság termelés földművelés
    Kapcsolódó cikkek