Agrár

Kína lett a világ legnagyobb kukoricaimportőre

Átrendeződés történik a világ terménykereskedelmében.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának múlt keddi becslése (USDA-becslés) megerősítette, hogy átrendeződés történik a világ terménykereskedelmében, és Kína lett a világ legnagyobb kukoricaimportőre és lehet, hogy rövidesen búzából is az élre tör – írja az Agrofórum.

Az ázsiai nagyhatalom már évek óta a vételi oldal meghatározó szereplője volt szójababból – ahogy az ottani igények változnak, úgy alakulnak a világpiaci trendek.

A USDA-becslés egyéb számai közül az USA kukorica zárókészletének alakulása volt a meghatározó és ez a vártnál nagyobb lett – a világ legfontosabb tőzsdéjén ezért is fordultak „pirosba” az árak

– írják.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A becslés egy másik adata arra figyelmeztet, hogy a szezon második fele akár csökkenő tendenciát is hozhat. A kukorica esetében a szezon átlagárát mintegy 20 százalékkal várják magasabbra, mint az előző szezoné volt, de a mostani árak annál közel 40-45 százalékkal magasabbak.

Bár az egyéb környezeti feltételek is kedvőzek voltak a múlt héten,

az USA-ban vannak aggodalmak a hideg és fagyos időjárási előrejelzések miatt,

főként Texas és Arkansas államokban, de az északi félteke egyéb részein nincsenek. Mind Európában, mind Oroszországban a sarkvidéki hideg döntően hóval érkezett, így a vetések védve vannak.

Magyarországon az folyamatos és nagyütemű és ez a belső felhasználás számára egyre magasabb árak megfizetését kényszeríti ki. A búza és a kukorica ára is elérhette a tetőpontját. Múlthéten búzára 75 000-77 500 forint/tonna eladói telephelyi árakról szóltak hírek, ami 215 euró/tonna körüli árat jelent. Kukoricánál is hasonló volt a különbség – 205 euró/tonna körül voltak üzletek a Dunántúlon, igaz jórészt már a május-júliusi időszakra.

usda USA kukorica mezőgazdaság Kína búza
Kapcsolódó cikkek