Agrár

Fűrészporból csináltak környezetbarát műanyagot

Amerikai tudósok olyan forgács vagy fűrészpor alapú műanyagot fejlesztettek ki, amely biológiailag lebomlik és újrafeldolgozható.

Még ha biolgiai értelemben le is bomlik egy műanyagszatyor, az több száz évig is eltarthat. Kivéve, ha fűrészporból készült. Amerikai tudósok ugyanis olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabadban akár már két hét után darabokra esett, és három hónap múltán pedig teljesen elbomlott – írja a Magyar Mezőgazdaság szakértője.

A Nature Sustainability folyóiratban közzétett eredmények szerint

a Yale School of Environment és a Marylandi Egyetem tudósai olyan fafeldolgozási melléktermékek, forgács vagy fűrészpor alapú műanyagot fejlesztettek ki, amely biológiailag lebomlik és újrafeldolgozható.

A csapat megtalálta a módját, hogy a fa porózus anyagát a víznél sűrűbb szilárd anyagok keverékévé alakítsa. Ehhez a fűrészport vagy forgácsot finom porrá őrölték, egy biológiailag lebomló és újrahasznosítható oldószerrel lebontották. Ezt a barna folyadékot kiszárítva nagy mechanikai szilárdságú, könnyen önthető és hengerelhető, folyadékokat stabilan megtartó és UV-álló anyagot kaptak, amely ráadásul biológiailag lebontható és újrafeldolgozható, így alacsonyabb életciklus-környezeti hatással bír, mint a kőolajalapú műanyagok.

A folyamat oda vissza működik: fából lötty, majd műanyag majd az utóbbi lebomlik és erdő ő belőle. Fotó: Magyar Mezőgazdaság / Nature Archive

Még egy lépéssel tovább menve a kutatók összehasonlították a bioplasztik környezeti hatását a szokásos műanyagéval úgy, hogy bioplasztik lapokat temettek a föld alá.

Két hét múlva a lap már összetöredezett, három hónap múlva pedig teljesen lebomlott. Ez azért sokkal rövidebb, mint néhány száz év.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a lebomlott bioműanyag folyékony formában visszanyerhető és újra felhasználható.

Számomra ettől igazán jó ez a műanyag: maradék nélkül újrahasznosítható vagy biológiailag lebomlik. Minimalizáltuk a természetbe kerülő anyagokat, illetve a hulladékot.

- mondja Yuan Yao, az YSE ipari ökológia és fenntartható rendszerek adjunktusa, a cikk társszerzője.

A bioműanyag gyártásának árnyoldala, hogy a nagyüzemi gyártáshoz hatalmas mennyiségű fára van szükség, erdőket kell kivágni. A kutatók erre is keresik a megoldást: szorosan együttműködnek egy erdei ökológussal olyan erdőszimulációs modellek létrehozása érdekében, amely összeköti az erdők növekedési ciklusát a gyártási folyamattal.

Amennyiben a gyártás környezetkárosítás nélkül megoldható, akkor a műanyag zacskókat vagy nagy műanyag burkolólapokat bioműanyagra lehet cserélni, ezzel drasztikusan minimalizálva a műanyagszennyezést – írják.

műanyag fűrészpor innováció agrárium mezőgazdaság lebomló
Kapcsolódó cikkek