Agrár

Százmillióért cserélt gazdát egy tehén

Az egyik legnemesebb marhafajtához tartozik a rekordértékű üsző.

A közelmúltban 262 ezer fontos rekordáron, több mint 100 millió forintért árvereztek el egy 14 hónapos limousin üszőt Angliában. Tenyészállatok esetében az ilyen magas ár egyáltalán nem mondható megszokottnak. Nemcsak a limousinok esetében rendkívüli összeg ez egy tenyészállatért, hanem más fajták tulajdonosai is örülnének, ha ilyen értéken tudnák elárverezni állataikat, különösen egy üszőt – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

A fajta hazájában, Franciaországban és nyugaton egy-egy kimagasló tulajdonsággal vagy tulajdonságokkal rendelkező egyed értéke igen nagy lehet, mert a cikk szerint ezekben az országokban nagyra becsülik a javító hatást, amit ezek az egyedek a párosítás során átörökítenek az ivadékállományba. Ezért ezek a faktorok jelentős árnövelő tényezők.

Mint írták, hasonlóra a közép- és kelet-európai országokban kevésbé látni hajlandóságot.

Nyugaton a származás és egy-egy felmenő kiállításon való szereplése jelentős árnövelő tényező. Az említett rekordáron elkelt Limousin felmenői kizárólag brit és ír egyedektől származnak.

Tulajdonosa Birminghamtől nem messze, egy 1989-ben alapított farmon végzi a tenyésztői munkát. Az állat embriótranszfer-program eredményeként jött világra. Donor anyja az a Milbrook Gingerspice, amelyik 2012-ben Észak-Írországban, a Balmoral Show-n fajtaközi győztes lett junior nőivar kategóriában.

Fotó: Getty Images

Mintegy 70 országban tenyésztik világszerte, a nagy szarvasmarhatartó országok – Kanada, az USA, Brazília, Argentína, Ausztrália, Új-Zéland, a Dél-Afrikai Köztársaság, Oroszország, Mongólia – mind-mind jelentős állománnyal bírnak.

Franciaországban, ahonnan a fajta származik, valamivel több, mint 1 millió regisztrált tehén termel,

és Európa szinte minden szarvasmarhagyártó országában az első vagy második helyen áll a húsmarhák számát tekintve.

A limousin talán azért vált annyira kedvelt fajtává, mert a nemesítése során nem kizárólag a hústermelésre koncentráltak tenyésztése szervezői, hanem reprodukciós tulajdonságai szinten tartása, illetve e két említett tulajdonságcsoport egyensúlya dominálta. Ezek mellé olyan adaptációs képesség társul, ami lehetővé teszi, hogy rendkívül sokféle környezetben kiegyensúlyozottan termeljenek az egyedek. A hegyektől az alföldekig, a nedvesebb legelőktől a szárazabb, szikesebb gyepekig mindenhol megélnek. Nem véletlenül terjedt el ennyire a fajta.

Magyarországon a húshasznosítású fajták közül a limousin a legnagyobb létszámú.

A központi nyilvántartás szerint mintegy 37 ezer tehén termel, közülük 21 ezer regisztrálva van a tenyésztőegyesületnél.

állattenyésztés szarvasmarha
Kapcsolódó cikkek