Agrár

Érdekképviseletet hoztak létre a magyar kukoricatermelők

A hazai kukoricatermelők érdekképviseletét, szakmai-technológiai fejlődésének elősegítését célul kitűzve alakult meg a Kukorica Kör Egyesület, amelyben az agrárpiac nagy szereplői – például a kukoricafeldolgozó Hungrana Kft., az OTP Bank Nyrt. és az Erste Bank Zrt. – is alapító tagként szerepel.

A magyar kukoricatermelők az Euró­pai Unió legjelentősebb exportőrei közé tartoznak,

az egyre erősebb nemzetközi versenyben azonban nagyon fontos, hogy innovatív megoldásokkal tudják őket segíteni versenyképességük növelésében, a most megalakult Kukorica Kör Egyesület pedig erre vállalkozik – hangzott el a szakmai egyesület megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón.

A tudásátadás és az új technológiák megismertetése a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás miatt is fontos, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a termékpályán a fenntarthatóságot erősítő megoldásokkal történjen a termelés – hangoztatták az alapítók.

A hazai kukoricafeldolgozás szerkezete az utóbbi időben megváltozott, a takarmánycélú hasznosítás mellett jelentős teret nyert az ipari feldolgozás, ami az alapanyagexporténál magasabb hozzáadott érték miatt különösen fontos a magyar gazdaság egészének.

Fotó: Kollányi Péter / MTI

A megváltozott világban az ilyen szakmai összefogásoknak is új szemléletűnek kell lenniük, más megközelítésben kell a termelőket edukálni – mondta a tájékoztatón az egyik ötletgazda, Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb kukoricafeldolgozójaként cége abban érdekelt, hogy biztonságosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű alapanyag.

Szerinte

a hazai kukoricatermelők számára adva van a stabil piac, az ipari feldolgozásban pedig további lehetőségek rejlenek, mivel a kukoricakeményítő felhasználási területe folyamatosan bővül.

Emellett a globális fehérjehiány miatt a feldolgozás melléktermékeként keletkező takarmány is egyre értékesebb.

Európai Unió kukorica mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek