Agrár

Így válik könnyebbé az erdőkezelés

Egy törvénymódosítással június 5-től értelmezhetőbbé és könnyebben alkalmazhatóvá vált az erdőkezelésre vonatkozó szabályozás – közölte összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület emlékeztetett, hogy az erdőnek minősülő földek használatára köthető szerződések tavaly hatályba lépő szabályozása nagymértékben visszavetette az erdők egyébként is bizonytalan használatbaadási folyamatát.

Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi LX. törvény hatálybalépése után több szabály változott.

Például az erdőkezelési díj alatt a továbbiakban már kifejezetten csak az erdőkezelői közreműködés díját kell érteni, az erdőkezelő által elvégzett vagy alvállalkozókkal elvégeztetett szokványos erdőgazdálkodási tevékenységek költségei – azaz minden olyan költség, amely a tulajdonos esetében is felmerült volna, ha ő lenne az erdőgazdálkodó – már külön tételt képeznek az erdőkezelő által a tulajdonos részére készített elszámolásban.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A szabályozásból egyértelműbben kiderül továbbá az erdőkezelő és a tulajdonos közötti pénzmozgás jellege is – állítja a NAK. Eszerint ha a tárgyidőszakban az erdőkezelő által végzett erdőgazdálkodási tevékenység – az erdőkezelő díját is figyelembe véve – pozitív egyenleggel zárul, akkor ezt az összeget az erdőkezelő tulajdonosi jövedelemként fizeti ki a tulajdonosnak, és a jövedelem után az erdő birtokosa a rá vonatkozó szabályozás szerint maga adózik (az így kifizetett jövedelem a haszonbérleti díjhoz hasonlóan személyijövedelemadó-mentes).

Ha pedig a tárgyidőszakban a költségek meghaladják a bevételeket, akkor a különbözetet a tulajdonos biztosítja az erdőkezelőnek.

Azaz egyik pénzmozgás sem minősül a szolgáltatás számlázandó ellenértékének, ami indokolatlanul magas áfateherrel járna, és gyakorlatilag ellehetetlenítené az erdőkezelési konstrukció alkalmazását.

További fontos módosítások, hogy az erdőkezelési szerződésben a felek a felesleges pénzmozgások elkerülése végett úgy is megállapodhatnak, hogy egy reálisan belátható későbbi időszakban várható, a bevételekből előreláthatóan nem fedezhető erdőgazdálkodási költségek összegét az erdőkezelő visszatarthatja az adott elszámolási időszakban keletkező tulajdonosi jövedelemből (eddig ez a lehetőség csak az erdőfelújítási költségekre vonatkozott).

Változás az is, hogy az elszámolási időszakot rugalmasan, egy évnél hosszabb időszakként is meghatározhatják.

áfa erdőgazdálkodás Agrárkamara
Kapcsolódó cikkek