A magyarországi vágóhidakon 3,606 millió sertést vágtak le 2021 első három negyedévében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) beszámolója szerint, 150 ezerrel többet, mint 2020. január–szeptemberben, ami 4,3 százalékos növekedést jelent. A levágott állatok együttes élősúlya 427 ezer tonna volt, a hasított súlya pedig 344 ezer tonna, azaz mindkét súly közel 4 százalékkal haladta meg az előző évit.

A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első három negyedévi 54,5 ezerről erőteljesen, 28,5 százalékkal 70 ezerre emelkedett az idén, szeptember végéig. Ennek az adatnak a jelentőségére hívta fel a VG figyelmét Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke, hozzátéve, hogy egyébként a vágási adatok megfeleltek a várakozásnak.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

A kocavágások drasztikus növekedése azt jelzi, hogy a kocatartók, vagyis a malacokkal a piacra lépők reagáltak leghamarabb a sertéságazatban kialakult helyzetre. Itt szakadt ugyanis be a leghamarabb az ár, és erre reagálva kezdődött itt elsőként az állomány leépítése.

Persze a piacon ennek már voltak jelei, mert kisebb kocatartók hamarabb adták fel, és küldték vágóhídra az állományukat. Éder Tamás szerint ráadásul ebben a számban nincs benne még néhány nagyobb kocatartó hasonló döntése, amelyek az elmúlt hetekben kezdték meg kocaállományuk leépítését. Ebből következően szinte biztos, hogy a kocák év végi száma még ennél is rosszabb lesz, ez pedig meghatározhatja a jövőre várható termelést, ami emiatt csökkenhet.

A külkereskedelmi adatokból ugyanakkor kiderül, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint nagyon megemelkedett az élősertés-behozatal – nyomatékosította Éder Tamás. Sőt az import az augusztus végi adatok szerint 1,6 százalékkal csökkent is az előző év első nyolchavi mennyiségéhez képest. Az AKI adatai szerint ugyanebben az időszakban 8,8 százalékkal csökkent az élő sertés kivitelének volumene. Az 20,9 ezer tonna, az import 47,6 ezer tonna volt, azaz a behozatal több mint a kétszerese volt a kivitelnek. Éder Tamás szerint az exportban az év hátralévő hónapjaiban lesz egy jelentős korrekció, ugyanis Romániában súlyosbodott az afrikai sertéspestishelyzet, az odairányuló élősertés-exportunk pedig emiatt érdemben nőtt az elmúlt egy-két hónapban. A romániai ugyanis magasabb lett a magyarországinál, így a határ menti, sőt már távolabbi sertéstartóknak is rendkívül vonzóvá vált. Az Alföldről jelentős mennyiségű élő sertést szállítanak Romániába. A hússzövetség elnöke valószínűsíti, hogy az éves exportadat már nem mutat ekkora visszaesést.

Figyelemreméltó, hogy a szintén augusztusig rendelkezésre álló adatok szerint a húsimport csökkent, míg az export nőtt. Ez azért is érdekes, mert olyan rendkívüli piaci helyzetben, mint amilyen a mostani, a tapasztalatok szerint az olcsó import elárasztja a kiskereskedelmet. Ez most nem látszik. Bár behozatal van, de dömpingről nem beszélhetünk.

Nyárig enyhe volt a csökkenés

A hazai sertésállomány közel 2,89 millió állatból állt a KSH adatai szerint 2021. június 1-én. Az állomány nagysága 34 ezerrel, 1,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusi, viszont 36 ezerrel nagyobb volt a 2020. decemberinél. Az anyakocák száma 166,6 ezer volt 2021 júniusában, az állomány egy év alatt 2,3 ezerrel, vagyis 1,4 százalékkal csökkent.