Agrár

Később döntenek a Gyulahús üzletrészének eladásáról

Gyula képviselő-testülete módosította az önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. eladási ütemtervét – jelentette be tájékoztatóján Daka Zsolt, a vállalat ügyvezetője. Az önkormányzat korábban azért határozott úgy, hogy eladja a kft. üzletrészének 49 százalékát, mert a Gyulahús egy olyan beruházásra készül, amelynek a költségei magasak, a tulajdonostársra pedig a finanszírozáshoz lenne szükség. Egy új üzem építéséről van szó, a működés évek óta tervezett hatékonyságjavítása céljából. Az üzem a Gyulahús Kétegyházi úti telephelyén létesülne – ahol 11 ezer hektár áll rendelkezésre –, ide telepítenék át a szárazárugyártást a városközponthoz közeli Béke sugárúti telephelyről. Az új üzem ahhoz a gyáregységhez csatlakozna, amelyben a májas készül.

Fotó: Kallus György / VG

A beruházáshoz a cég a Vidékfejlesztési program Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című pályázatán a maximális, 5 milliárd forintos támogatást igényelte. A privatizációs elképzelések bejelentésekor az hangzott el, hogy

az új üzem építési költségét 13 milliárd forintra teszik, a beruházás révén pedig évi 4 ezer tonnára nőhet a Gyulahús szárazárugyártása. 

Tavaly kétezer tonna gyulai kolbászt és ugyanennyi májast adott el a vállalat, de a teljes termelése 5600 tonna volt. A képviselő-testület elé került előterjesztés szerint a pályázatot tavaly október 12-én nyújtotta be, december 22-én pedig már a szükségessé vált hiánypótlásnak is eleget tett. 

Daka Zsolt a VG-nek nem árult el részleteket a pályázókról, az előterjesztés szerint a határidőig három szervezettől érkezett indikatív ajánlat, amelyeket átvizsgált a képviselő-testület munkacsoportja, továbbá megfogalmazta a javaslatát, egyben az aggályait is.

Az utóbbiak lényege, hogy nem tudható, mikor születik döntés a cég pályázatáról, és az sem, hogy elnyeri-e a Gyulahús a maximális 5 milliárd forintot.

Márpedig a pályázati döntés befolyásolhatja a kivásárlási árat, a tőkebevonás mértékét és ütemét, vagyis a pályázat értékelése nélkül sem végleges ajánlatot tenni, sem azt elfogadni nem szabad. A munkacsoport javaslatára a testület ezek után úgy döntött, hogy a Gyulahús pályázatának elbírálásáról szóló határozat kézhezvétele utáni hatvan napon belül tesz jelentést az indikatív ajánlatokról, amelyeket majd rangsorol. Rangsorával egyben arra is javaslatot tesz, hogy melyik ajánlattevővel vagy ajánlattevőkkel folytassák a tárgyalásokat. Ezt a támogatási döntés kézhezvétele utáni 90 napon belül kell megtennie, miután pedig a kijelölték, hogy mely ajánlattevőkkel tárgyalnak, további kilencven napon belül a végleges ajánlatokról is döntenie kell a testületnek. Az eredeti ütemterv szerint a végleges döntésnek február 28-áig kellett volna megszületnie.

Az előzetes számok alapján a Gyulahús tavaly is nyereséges volt. Nettó árbevétele a 2020-as 7,66 milliárd forintról 8,3 milliárdra nőtt. Ezen belül a belföldi értékesítése mintegy 2 százalékkal bővült, exportja pedig – amely a forgalom 20 százalékát tette ki – bő 40 százalékkal: 1,1 milliárdról 1,6 milliárd forintra.

Fotó: VG

Az ügyvezető felidézte, hogy tavaly arculatot váltott a cég, csomagolását pedig környezetkímélőbbé tette, ma a korábbinál 20 százalékkal kevesebb műanyagot használnak. Tavasszal több kisebb beruházást adnak majd át, amelyek növelik a Gyulahús energetikai hatékonyságát. 

Kisebbségben a hazai alapanyag

Daka Zsolt a VG kérdésére elmondta, hogy az általuk alapanyagként megvásárolt sertéshúsnak csupán a 35-40 százaléka származik hazai termelésből. Ennek az is oka, hogy a szárazáru-előállításhoz jellemzően nagy súlyú sertésre van szükség, amelyből azonban arányaiban még kevésbé láthatók el a magyarországi feldolgozók az itthoni sertésállományból. 

Daka Zsolt támogatás Gyulahús Kft. pályázat
Kapcsolódó cikkek