Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt például az őstermelői igazolvány, helyette FELIR-azonosítót és Nébih-tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz. Az előírásoknak megfelelő vásárlói tájékoztatásban a Nébih új, online „plakátgeneráló” lehetőséggel segíti az őstermelőket.

A funkció a többi élelmiszerlánc szereplője számára is elérhető.

2021.07.13.  Lengyeltoti Beérett a somogyi dinnye, átlagosan 200-250 forintért kínálják kilóját. A megyében a hideg tavaszi idő miatt később kezdtek a palánták cseperedni, de a hőség begyorsította az érést és egy héttel korábban élvezhetjük a szomjoltó gyümölcs ízét. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Bugyi Roland és Bugyi Szabolcs
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A családi gazdaságokról szóló törvény alapján az őstermelő kizárólag olyan terméket értékesíthet, amelyet az őstermelői nyilvántartásba, azaz a FELIR-be bejelentett. Az árusítás helyszínén fel kell tüntetni a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint a FELIR-azonosítót és a Nébih-tevékenységazonosítót is. Ezek hiányában a termelőt akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatják az ellenőrök.

A teljes cikk elolvasható az Agrokép oldalán.