Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és a bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat – közölte Nagy István agrárminiszter.

20200716 SzékesfehérvárIllusztrációFúrt, ásott kút fennmaradására, telepítésére vonatkozó engedély, bejelentési kötelezettség végrehajtásának hosszabbítása 2023 év végéigFotó: Fehér Gábor FGFejér Megyei Hírlap 20200716 Székesfehérvár, fúrt kút, engedély, rendelet. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett – hívta fel a tárcavezető a figyelmet. E cél érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is. Az új szabályok megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezés eljárását is. A bonyolult adminisztráció helyett egy egyszerűsített adatlapon kell a bejelentést megtenni, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik. 

A szabályozás célja az volt, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak és a környezetnek. 

Fontos kitétel, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvízszennyezéssel nem érintett területen létesítsék, a talpmélysége az 50 métert ne haladja meg, és a kút az első vízzáró réteget ne érje el. 

Lényeges továbbá az is, hogy a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja – tette hozzá. Nagy István kitért arra is, hogy a bejelentési kötelezettséget szankciómentesen 2023. december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál. A bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, aki ennek eleget tesz, az továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját – húzta alá az agrárminiszter.

Kútamnesztia: lejár a határidő, utána jön a bírság, de el is bontathatják a nem megfelelő kutat

Az engedély nélküli kutak után a magánszemélyek akár 300 ezer forint bírságot is kaphatnak.