BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a félszáraz kolbász, de drágábban – ha nem így lesz, bezárhat a magyar húsipar

Lesz pénz az élelmiszeripar fejlesztésére, ahhoz azonban, hogy a húsipar ennek eljövetelét meg is élje, szükség van arra, hogy a fogyasztói árakban is megjelenjenek korábbi költségnövekedéseik.

Az előző uniós ciklusban a vidékfejlesztési programból az élelmiszeripar fejlesztésére fordított 468 milliárd forint után a jelenlegi, 2027-ig tartó támogatási időszakban legalább 750 milliárd forint támogatást juttatnak az élelmiszeriparnak, ez utóbbi pedig kiegészül egyéb forrásokkal – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Ebben a ciklusban már – a nemzeti hozzájárulás emelésével bővült – vidékfejlesztési forrásokból nagyvállalatokat is lehet támogatni – emlékeztetett egy lényeges változásra.  

20220405 BudapestFény utcai piac - Sonkásképen: parasztsonka sonka hús hentesáruFotó: Knap Zoltán BORS
20220405 Budapest

Fény utcai piac - Sonkás
képen: parasztsonka sonka hús hentesáru
Fotó: Knap Zoltán BORS
A hagyományos parasztsonka más kategória, mint a gyorspácolt.
Fotó: Knap Zoltán / Bors

A kisvállalkozások is támogatáshoz juthatnak majd, ami azért is fontos, mert jelenleg „nagyvállalat-túlsúlyos” az iparág. Az államtitkár elmondta, hogy az élelmiszeripari szereplők 90 százaléka mikro- és kisvállalkozás, de az árbevételek 80 százalékát a „maradék” 10 százalék termeli meg. Ezen az arányon szeretnének változtatni, a kisvállalkozások támogatásával – tette hozzá. Az új élelmiszeripari pályázatokat idén év végén vagy a jövő év elején hirdetik meg – közölte. 

Az élelmiszeripar egyébként 3900 céget felölelő, 4500 milliárd forint árbevételt termelő ágazat, amelyben a húsipar jelenős szerepet játszik. Szavaiból ugyanakkor az is kiderült, hogy a munkabérekben jelentős szerepe ellenére nagy a lemaradás: az élelmiszeriparra jellemző havi 390 ezer forintos átlagbérrel szemben ez a húsosoknál csak 300 ezer forint. 

Az államtitkár bejelentette: az élelmiszerkönyv tervezett módosításai között szerepel, hogy 

pontosítják a szalámi fogalmát, bevezetik a félszáraz és száraz kolbász kategóriát, és a sonkánál is lesz változtatás.

Árhegyek és ársapkák között címmel tartotta meg előadását Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke, konklúzióként azt vonta le, hogy 

soha nem voltak ilyen bizonytalanok az ágazat kilátásai.

Nem tudják például, hogyan alakul a takarmánygabona-piac. Az árak lefelé tartanak, de kérdés, hogy ez mikor tud beépülni a most éppen történelmi csúcson álló árú élő sertés önköltségébe. Ráadásul, ha beépül, a feldolgozók akkor sem tudnak majd árat csökkenteni, mert egyelőre csak a korábbi növekedés egy részét tudták érvényesíteni átadási áraikban – nyomatékosította. Kérdés az is, tartós lesz-e az energiaárak csökkenése, ami ugyancsak a húsárak mérséklődése irányába hatna, de rögtön ott áll ezzel a hatással szemben az egész Európára jellemző állománycsökkenés, ami pedig logikusan élősertésár-emelkedéssel jár. 

Felborult sertéspiacra jön a húsvét

Kínában újra terjed az afrikai sertéspestis, ami még jobban drágítja a sertéshúst, miközben a húsfeldolgozók még a korábbi költségnövekedéseiket sem építették be teljesen az áraikba.

Közben jelentős keresletcsökkenést él meg az iparág, ami logikusan szintén lefelé nyomná az árakat. Viszont néhány hete ismét képbe került a Kínában nagy károkat okozó – a legjelentősebb sertéshizlaló régióban is pusztító – afrikai sertéspestis, ami, ha a kínaiak újra jelentős importőrként jelennek meg a világpiacon, a történelmi csúcsról is feljebb tolhatja az élősertések árát.

A Hússzövetség elnöke szerint 

bármennyire is fájdalmas a fogyasztók számára, a boltokban is meg kell jelenniük a hústermékek valódi önköltségének, ugyanis csak így van esély arra, hogy fennmaradjon a magyar húsipar.

Az ünnepi szezonnal kapcsolatban elmondta: évek óta jellemző, hogy húsvéti készítmények „vevőmágnesként” működnek, és sokszor előfordul, hogy a polcokon a termékek önköltségét sem fedező árú akciós sonkák jelennek meg. Az irreálisan olcsó vevőcsalogató húskészítmények mellett pedig az a jellemző, hogy az egyéb sonkafélék nagyjából követik a húskészítmények éves alapon mért 30-40 százalékos áremelkedését.

Egy parasztsonka elkészítési ideje két és fél-hat hónap, eltarthatósági ideje hűtés nélkül is több hónap, egy hagyományosan pácolt sonka három-négy hétig készült és 10 Celsius-fokon néhány hétig tartható el, egy gyorspácolt készítmény két-három nap alatt készül el, és csupán néhány napig tartható el, hűtőben – ismertetett néhány alapvető különbséget a piacon kapható sonkákat jellemezve Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és -Technológiai Intézetének igazgatója. Mint mondta, a fehérjetartalmukban is nagy a különbség: a klasszikustól a gyorspácoltig átlagban 25, 20, illetve 10-16 százalék. 

Élelmiszerárstop: két hét múlva döntenek

Az élelmiszerárstop, amely szociális alapon segített sok családnak, a jelenlegi szabályok szerint április 30-ig él. Hogy ismét meghosszabbítja-e ezt a határidőt a kormány, arról két héttel a lejárta előtt döntenek – mondta Nobilis. A fő szempont az lesz, hogy tartósnak ítélik-e meg akkor az infláció csökkenését. Éder Tamás ezzel szemben az ársapka negatív hatásait emelte ki, köztük azt, hogy a tartós fennmaradása rombolja a kiskereskedők és az élelmiszer-iparosok között az elmúlt négy-öt évben kialakult bizalmi kapcsolatot . Jelenleg a kiskereskedők minden kiló sertéscombon több száz forintot vesztenek, ami miatt az import felé fordultak. A magyar feldolgozók érzik is az importnyomást, amit a statisztika is kimutat: a sertéscomb importja az előző évi 5898 tonnáról 9708 tonnára nőtt, ezt a 46 százalékos növekedést pedig az ársapkán kívül semmilyen más piaci tényező nem magyarázza.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.