Növelte tavaly nettó árbevételét és eredményét is a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., igaz, kisebb mértékben, mint amit a társaság tervezett. A cég beszámolója szerint a 2021-es 8,025 milliárd forint után tavaly 9,686 milliárd forintos nettó forgalmat értek el, ami elmaradt a tervezett 10,121 milliárdtól. Érdekes ugyanakkor, hogy az exportpiacokon – a drágulás ellenére – nominálisan is kisebb bevételhez jutottak, bár a csökkenés nem jelentős, 4,535 milliárd után lett 4,443 milliárd forint tavaly. A cég adózott eredménye pedig a 2021-es 864 millióról 1,394 milliárd forintra emelkedett.

20210722 Mezőhegyes 

Áprilisban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jövőjéről is döntött az Országgyűlés: a következő hónapokban létrejön a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, amit a magyar állam azért hoz létre, hogy a ménesbirtoknak ne csak dicső múltja, de biztos jövője is legyen. A döntésnek köszönhetően a cég és a gazdaság által használt földterület az alapítvány gondozásába kerül és az állam helyett az alapítvány gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat. 

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Képen: Mezőhegyesi Ménesbirtok szarvasmarha telepe. 20210722 Mezőhegyes Áprilisban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jövőjéről is döntött az Országgyűlés: a következő hónapokban létrejön a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, amit a magyar állam azért hoz létre, hogy a ménesbirtoknak ne csak dicső múltja, de biztos jövője is legyen. A döntésnek köszönhetően a cég és a gazdaság által használt földterület az alapítvány gondozásába kerül és az állam helyett az alapítvány gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei HírlapKépen: Mezőhegyesi Ménesbirtok szarvasmarha telepe.
Az állami forrás a robotizált tehenészet felépítéséhez is kellett.
Fotó: Bencsik Ádám / Mediaworks

A ménesbirtok személyi jellegű ráfordításai gyakorlatilag szinten maradtak, míg az anyag jellegű költségei 4,53 milliárdról 6,916 milliárd forintra emelkedtek. Üzemi eredménye 714 millió forintról 1,082 milliárdra emelkedett és pénzügyi műveleteiben is eredményes tudott maradni: itt 327 millió forint pozitív egyenleggel zárt.

A cég támogatásként 2,083 milliárd forint támogatást számolhatott el, amelyet a beszámoló szerint 420 millió forint ráfordítás terhelt, így az ezen az ágon kapott juttatás 1,663 milliárd forintot tett ki, ami több mint 600 millió forinttal haladta meg a tervezettet.

Mire kellett 44 milliárd?

Mint emlékezetes, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t 2004-ben privatizálták, majd 2016-ban az állam visszavásárolta azzal az indokkal, hogy a nagy tradíciókkal rendelkező mezőhegyesi növénytermelés és állattenyésztés fennmaradhasson a gazdaságilag és infrastrukturálisan erősen elmaradt térségben. 

A reprivatizációt követően az állam feltőkésítette a céget, és négy év alatt 44 milliárd forintot biztosított a társaságnak az elmaradt beruházások pótlására, a mezőhegyesi szakmai oktatás fejlesztésére, illetve a tradicionális mezőhegyesi lótenyésztés infrastrukturális alapjainak megteremtésére. 

A friss tőkének ezeken felül forrásként kellett szolgálnia ahhoz, hogy a cég stratégiát váltson, és a magasabb hozzáadott értékű termékeket állítson elő. Konkrét célként a vetőmag-feldolgozást, valamint európai színvonalú, robotizált tehenészeti telep zöldmezős kialakítását nevezték meg.

Lázár János nem ment messzire

Egy 2021-es jogszabály értelmében a mezőhegyesi társaság részvényeinek 100 százaléka a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány tulajdonába került, a Miniszterelnökség a részvényeket tavaly május 6-án adta át. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki korábban a ménesbirtok fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt.

A Nemzeti Ménesbirtok Zrt. főbb pénzügyi adatai
Az elmúlt három évben nőtt a cég adózott eredménye

A ménesbirtok 2019-ben megvásárolta a Limagrain Hungary Kft. 100 százalékos üzletrészét 25 millió euróért, és kötelezettséget vállalt kft. anyavállalatával szemben fennállt 1,5 millió eurós kölcsönének visszafizetésére. A tranzakció forrása egy kormányhatározat által elrendelt tőkeemelés volt, csakúgy, mint a következő évben, amikor az öntözésfejlesztési beruházás finanszírozásáról határoztak. Az már az elmúlt évet érintette, hogy a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány 2022 szeptemberében 8 milliárd forint tőkeemelésről döntött, amelyből 2 milliárd forintot át is utalt társaság számlájára, a maradék 6 milliárd forint pénzügyi teljesítését pedig több részletben, hat hónap alatt rendezi – áll a beszámolóban.

Átadták az egyik legnagyobb öntözésfejlesztési beruházását

Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházását adták át ma Mezőhegyesen. Egy időben 4000 hektár vált öntözhetővé, a locsoláshoz használt vizet a Marosból biztosítják. A beruházás értéke 10,6 milliárd forint, ebből az állami támogatás 8,8 milliárdot tett ki.

A korábbi évek tőkeemelésnek köszönhetően a társaság pénzügyi-jövedelmi helyzete stabil, a cég fizetőképességét semmi sem veszélyeztette, az alaptevékenység jövedelmezősége és a meglévő támogatások elegendő biztosítékot nyújtanak a nem jövedelmező közfeladatok ellátására is.