Májusban a nyers tej egy kilogrammra vetített országos termelői átlagára 172,41 forint volt, ami a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,12 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyers tej átlagárának 8 százalékos zsugorodását jelentette az áprilisihoz képest, és 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A nyers tej felvásárlása 2023 májusában az előző havi mennyiséget 3 százalékkal múlta felül, míg a 2022. májusitól 1 százalékkal maradt el. 

20210923 Hódmezővásárhely Alföldi Állattenyésztési napok: 28. hódmezővásárhelyi kiállítás Képen: Tehenek karbantartása, fejése kiállításra (magazinba)
Hónapról hónapra csökken a nyers tej felvásárlási ára.
Fotó: Török János / Délmagyarország

A korábban lejtőre került nyerstej-exportár 114,71 forint volt kilogrammonként 2023 májusában, az előző havihoz képest 6 százalékkal nőtt, de az előző év azonos hónapjában mért ártól 33 százalékkal elmaradt. A kiviteli ár 33 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai szerint a nyers tej kiszállítása 5 százalékkal nőtt 2023 áprilisában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyers tej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. 

A tejek és a tejtermékek feldolgozói értékesítési árai csökkentek:

  • a tejfölé és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 1, 
  • az adagolt vajé és a gyümölcsös joghurté 2-2, 
  • az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3, 
  • a tejfölé 5, 
  • a trappista sajté 11, 
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé pedig 13 százalékkal lett alacsonyabb. 

A fogyasztói árak közül a KSH adatai szerint a 2,8 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé, a gyümölcsjoghurté és a 12 százalék zsírtartalmú tejfölé nem változott, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé 1, az adagolt vajé 3, a trappista tömbsajté 6 százalékkal csökkent, míg a dobozos 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) tej és az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej pedig 1-1 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Az AKI beszámolt arról is, hogy a nyers tej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 19–25. hét között 8,5 euróval, 52,75 euróra emelkedett 100 kilogrammra. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 18–23. hét között 9,5 euróval nőtt, majd 0,5 euróval, 35 euróra mérséklődött 100 kilogrammra. 

Tejpiaci problémák a Századvég szerint: érdekütközésben a termelők, a feldolgozók és a kereskedők

Itt is beütött az energia drágulása és a szakképzett munkaerő hiánya.