Oroszország továbbra sem elégedett a fekete-tengeri gabonamegállapodás végrehajtásának módjával – közölte szombaton Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes, miután egy nappal korábban találkozott az ENSZ magas rangú kereskedelmi tisztviselőivel – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Fotó: AFP

Oroszország kilátásba helyezte, hogy július 17-én kilép a gabonaegyezményből, ha nem teljesülnek a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjával kapcsolatos követelések. A tavaly júliusban kötött megállapodás megkönnyíti ugyan a világpiacokra kerülő gabona, élelmiszerek és műtrágyák – köztük ammónia – biztonságos hajózását, de:

„Nem lehetünk elégedettek azzal, ahogyan ezt a memorandumot végrehajtják – idézték Versinyint. – Az exportunk előtt továbbra is akadályok állnak.”

Bár az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra nem vonatkoznak a nyugati szankciók, Moszkva szerint a fizetésekre, a logisztikára és a biztosításra vonatkozó korlátozások akadályozták a szállítmányokat.

Oroszország törökországi nagykövete pénteken azt mondta, hogy az ENSZ-szel jelenleg is folyó konzultációk ellenére nincs ok a megállapodás meghosszabbítására – jelentette a RIA hírügynökség.