Benyújtották az Országgyűlésnek az agrár-salátatörvényt, amely 24 törvény módosítását foglalja magában. A szakmai módosítások elvégzése, a szabályozás más törvényekkel való összehangolása, valamint a technikai jellegű pontosítások végrehajtása az elmúlt időszak tapasztalatai alapján vált szükségessé – mondta a miniszter. Emellett további cél az egységes jogalkalmazás elősegítése a közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében – tette hozzá.

P421315620200423 Debrecen
fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló

Illusztrációs képek öntözés, szárazság témáról.
Kormányzati cél a már meglévő öntözött területek megtartása és az öntözésfejlesztés is.
Fotó: Molnár Péter

Nagy István a változások közül kiemelte a termőföld fokozott védelmét. A változtatás egyik célja, hogy a beruházókat barnamezős fejlesztések megvalósítására ösztönözzék. Az új szabályozás a földvédelmi járulékot és a földvédelmi bírság mértékét is megemeli – fűzte hozzá, így az ipari célra kivont termőföldért háromszor többet kell majd fizetni az eddiginél.

Kifejtette, az öntözött területek földvédelmi és vízgazdálkodási szempontból is kiemelt értéket képviselnek. A kormányzati cél az öntözött területek növelése és a már meglévő öntözött termőföldek megtartása. Ezért az öntözési közösség területét képező termőföld más célú hasznosítása tilos lesz. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági művelést elősegítő, illetve az öntözéses gazdálkodáshoz szükséges beruházások.

A miniszter szerint a jogszabálycsomag a mindennapi gyakorlatra reflektáló változtatásokat és egyszerűsítéseket is tartalmaz. Így például 

a vetőmag-előállítók és a horgászok adminisztrációs terhei is csökkenhetnek. Emellett megerősítik az agrárkár-enyhítési alapot is. 

Erre azért van szükség, mert az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt a kárenyhítő juttatások iránti igény jelentősen megemelkedett. Ennek értelmében a termelői hozzájárulás és az ezzel egyenértékű nemzeti kiegészítő forrás megemelése mellett a jövőben uniós forrásokat is bevonhatnak az alap feltöltésébe.

Könnyítéseket kaphatnak az agrárgazdálkodók

Módosul a földforgalmi törvény és a családi gazdaságokra vonatkozó szabályozás is.