Az idei évben a gazdálkodók számára rekordösszegű, több mint 1300 milliárd forintot fizettek ki agrártámogatások formájában, ami hatalmas szerepet játszott a magyar vidék gerincét élelmiszer-termelés biztonságának fenntartásában, a kis- és közepes gazdaságok talpon maradásában – összegezte Nagy István agrárminiszter a 2023-as év mezőgazdasági kifizetéseit.

Az agrárminiszter szerint ez részben a támogatásokért teljesítendő követelmények gazdálkodók általi sikeres teljesítésének, részben a végrehajtásban közreműködő intézményrendszer erőfeszítéseinek köszönhető. Kiemelte, hogy 

a Vidékfejlesztési program kifizetési mértéke lényegében megduplázódott, hiszen míg korábban átlagosan 6,7 milliárd forint heti kifizetés történt, ez 2023-ban heti 13,7 milliárdra emelkedett,

és év végére megközelítette a 750 milliárd forintot, ami szintén rekordnak minősül.

Two,Farmers,Talk,On,The,Field,,Then,Shake,Hands.,Use
Fotó: Shutterstock

A tárcavezető szólt arról is, hogy a beruházások mellett fontos szerepet kapott az agrár-környezetgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás támogatása is, amelyben összesen 200 milliárd forint érkezett ebben az évben a programokban részt vevő és környezetkímélő gazdálkodási gyakorlatokat vállaló gazdákhoz.

Azonban Nagy István azt is kifejtette, hogy 2023 nehéz éve volt a magyar mezőgazdaságnak, hiszen az európai gazdasági visszaesésből származó fogyasztáscsökkenés és ebből adódóan az ottani értékesítési pozíciók romlása, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes bejutása az uniós piacra és az ebből fakadó piaci anomáliák kőkeményen rányomták a bélyegüket erre az esztendőre.

Elmondása szerint azonban a nehézségek ellenére a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ami a tavalyi évhez képest 6,5 százalékos emelkedés. Az a tavalyihoz hasonlóan alakult, az év első nyolc hónapjában mintegy 8,8 milliárd eurót tett ki, az öt legfontosabb exportpiacunk az idei évben Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország volt.

A közös agrárpolitika új időszakának első előlegfizetési szakaszára kitérve a tárcavezető elmondta, hogy hat jogcímen mintegy 194 milliárd forint támogatásban részesülhetett 136 ezer gazdálkodó. A legnagyobb összeget, 139,6 milliárd forintot alaptámogatási jogcímen fizették ki, csaknem 135 ezer termelő részére. Az újraelosztó támogatás jogcímén 133 ezer gazdálkodó kapott 41 milliárd forintot. Előlegkifizetésre nyílt lehetőség az intenzív és extenzív gyümölcsösök támogatása jogcímen, valamint az anyajuhtartás és a tejhasznú tehéntartás támogatása állattenyésztési jogcímen is.