Visszatért a pozitív jövőkép a mezőgazdasági vállalkozásokban – ezt mutatja a K&H agrárindex legfrissebb, negyedik negyedéves eredménye. Bizalmuk az előző negyedévi mínusz 10 pontról 12 pontra ugrott. Az optimizmust megalapozza, hogy a harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 88,2 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság hozzáadott értéke az előző év azonos időszakához képest. Ez az alacsonyabb bázissal magyarázható, azonban ez a jó teljesítmény a cégek hangulatában is visszaköszön, hiszen nagyobb reményekkel vágnak neki az idei évnek. 

birka_MD_0011
Az állattenyésztők számára is hamarosan megnyílnak a pályázati lehetőségek.
Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője szerint az index pozitív változása annak köszönhető, hogy az előző negyedévhez képest magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak, és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók.

A pozitív hangulat a pénzügyi várakozásokban a legmarkánsabb. Idén 6,5 százalékos árbevétel- és 4,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak a cégek, szemben az előző negyedévi 4,7 és 2,3 százalékkal. A profitvárakozások mértéke tehát megduplázódott. A beruházási szándékban azonban ennek ellenére sem történt változás, a cégek 54 százaléka tervez fejlesztést 2024-ben, elsősorban informatikai területen. 

Az uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók az agráriumban. 

A vállalkozások 57 százaléka tartja reálisnak, hogy idén uniós forráshoz juthat. 

Az ágazatok közül itt a legmagasabb ez az arány, ugyanis az ipari, építőipari cégek 54 százaléka, a kereskedelemben 39 százalék, míg a szolgáltató vállalkozásoknál 37 százalék vélekedik így. 

Újra pozitív tartományban a K&H agrárindex 

A mezőgazdaság intenzíven támogatott ágazat az Európai Unióban. A 2023–27-es ciklus teljes költségvetéséből, 1643 milliárd euróból ugyanis nagyjából 387 milliárd euró jut a mezőgazdaságnak, a teljes támogatáscsomag mintegy negyede. Érdemes tehát a gazdáknak figyelni a már februárban megjelenő kiírásokat, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági beruházások is – hívta fel a figyelmet Demeter.