Agrár

A háború árnyékában rekordot döntött az izraeli avokádótermés

A háború ellenére is rekordot dönt az idén az izraeli avokádótermés. A várakozások szerint 250 ezer tonna gyümölcsöt tudnak betakarítani. Ráadásul ezt úgy érik el, hogy az ország északi és déli gyümölcsöseinek egy részén nem lehet termelni a háború miatt.

Az előrejelzések szerint Izrael 250 ezer tonna avokádót takaríthat be 2024-ben, ami rekord lehet. Tavaly 150 ezer tonna volt a termés.

Israeli volunteers take part in the avocado fruit harvest at a plantation near Kibbutz Erez close to the border with the Gaza Strip in southern Israel on December 20, 2023, amidst a shortage of workers due to the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Menahem Kahana / AFP)
A háború árnyékában rekordot döntött az izraeli avokádótermés.
Fotó: Menahem Kahana / AFP

Az eddigi legnagyobb avokádótermés 210 ezer tonna volt, még 2022-ben – írta meg az Ynet News.

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy

a háború, a harcok miatt elnéptelenedett területek és a munkaerőhiány ellenére lesz kiemelkedő az idei termés. 

Sok gyümölcsösben nem tudnak termelni az ország északi és déli részén a háború miatt. A kereslet két év alatt 50 százalékkal nőtt az izraeli avokádó iránt. Ennek egyik oka, hogy több új piacon is megjelent ez idő alatt a termék, például a Távol-Keleten, valamint a helyi lakosság is nagyon sok avokádót fogyaszt. 

Átlagosan 12 kilogramm az egy főre jutó avokádófogyasztás Izraelben.

Az országban az elmúlt 20 évben több mint háromszorosára nőttek az avokádóföldek, és a várakozások szerint egyre nagyobb területen fogják termeszteni a gyümölcsöt a jövőben. A hatalmas termésnek köszönhetően a termék rendkívül olcsón hozzáférhető a helyi boltokban, ez is segíti a népszerűségét.

Nagy ára lesz annak, ha új kereskedelmi útvonalat kell keresni a húszik miatt

Izrael Gázai övezet ellen indított háborúja óta a húszik a palesztinok iránti szolidaritásból rendszeresen támadnak Izrael felé haladó hajókra a térségben. Ez nagyban befolyásolhatja a világgazdaságot, mivel ha kereskedelmi útvonalat kell módosítani, az jelentős késésekhez vezethet a szállítmányozásban.

Dror Eigerman, aki avokádót exportál Európába, elmondta, hogy a háború megnehezíti a külkereskedelmet, de még így is nagy mennyiséget tudnak értékesíteni külföldön. Elmondta, hogy a legnagyobb avokádótermelő országok Chile, Marokkó és Spanyolország, de Izrael így is az európai piac 25-30 százalékát tudja kiszolgálni. Viszont vannak olyan országok, amelyek már nem rendelnek az izraeli gyümölcsből, ilyenek például a skandináv országok vagy Franciaország, a nagyszámú muszlim lakosság miatt. Eigerman szerint a háború az egész izraeli exportnak árt, nemcsak az avokádónak, de úgy látja, hogy a károk nem drasztikusak.

 

avokádó izraeli háború Izrael Európa
Kapcsolódó cikkek