A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszer-biztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ami a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Homemade,Smoked,Meats,On,A,Farmer's,Market.,Various,Smoked,Hams,
Fotó: Shutterstock

Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Az országos ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el, hangsúlyozva, hogy a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik az április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Ellenőrzéseket az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben is végeznek majd. 

Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. 

Mélyen zsebbe kell majd nyúlni a húsvéti sonkáért

Még bő egy hónap van húsvétig, de az üzletekben már megjelentek a csokinyuszik, csokitojások és más termékek, amelyek az ünnepekre utalnak. A húsvéti sonka egyelőre nincs a boltok kínálatában, de a hírek szerint a tavalyinál is többe kerül majd kilója, pedig már akkor sem volt olcsó.

A forgalmazóknál pedig többek között a nyomon követésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

Alameda,,Ca,-,March,03,,2020:,Easter,Candy,Display,On
Fotó: Shutterstock

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során 

  • a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, 
  • a tojásra,
  • a különböző édesipari termékekre, 
  • a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr importtermékekre 

fókuszálnak a felügyelők. 

A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése.

Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá 

a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd

‒ részletezte Nobilis Márton.