Mélyen zsebbe kell majd nyúlni a húsvéti sonkáért
A közelgő húsvéti ünnep kapcsán egyre több figyelem irányul a hagyományos húsvéti ételek árainak alakulására – írta cikkében a TEOL. A Tolna vármegyei lap emlékeztetett: a húsvéti sonka, mint az ünnep elengedhetetlen része, kiemelt figyelmet kap a fogyasztók és a szakértők körében egyaránt.

Fotó: foodcollection via AFP
Az elmúlt években tapasztalható áremelkedési trendek alapján pedig aggályok merülnek fel afelől, hogy idén mennyivel drágább lesz ez a kedvelt húskészítmény.
Drágább lesz, mint tavaly
A Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a piaci logika alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús árában. Ennek fő oka, hogy a német sertéshús jegyzése az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett, ami általában befolyásolja a hazai fogyasztói árakat is. A szövetség elnöke szerint a sertéscomb ára az elmúlt négy évben jelentős mértékben, harminc százalék körül emelkedett.
A húsvéti sonka ára a csúcson van
A szekszárdi piacon – de a vármegye több városi piacán is – folyamatosan kínálnak a termelők füstölt termékeket, többek között házi sonkát, angol szalonnát, kolozsvári szalonnát is. A termelők szerint, húsvét előtt nem fogják megemelni az áraikat, hiszen így is viszonylag kevés a vásárlójuk – írta a lap. A házi füstölt sonka kilóját már most is 4500–5600 forint között árulják, árusonként változóan, így érdemes több helyen is körbe nézni.
| Orbán Viktor az unokáival vásárolt be sonkát, kolbászt és szalonnát (videó)A miniszterelnök folytatta unokáival a húsvéti beszerző körutat. | 
Nem volt könnyű mostanság a sertéstartóknak
A sertéshús áremelkedése mögött több tényező is áll, köztük a sertéságazat súlyos problémái és az általános élelmiszer-infláció is. A sertéságazat a két évvel ezelőtti nehéz éve után, amelyben a felvásárlási a terményárak árak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése pedig további kihívások elé állítja az iparágat.
Változhatnak a vásárlási szokások
Az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsvéti sonka ára várhatóan emelkedni fog az idei szezonban. A sertéscomb drágulásával és a feldolgozók költségeinek növekedésével számolva ez nem meglepő. Ugyanakkor az áremelkedés nem feltétlenül lesz egyenletes minden termékkategóriában.
A hagyományos, hosszú érlelésű sonkák esetében nagyobb mértékű áremelkedés várható, mivel ezek a termékek hosszabb feldolgozási időt és magasabb minőségi követelményeket igényelnek. Azonban a gyorsérlelésű, gyorspácolt sonkák ára akár stabil is maradhat vagy enyhén csökkenhet a sertésárak esése miatt.
Az árak alakulását több tényező befolyásolja, beleértve a sertéságazat helyzetét, a fogyasztói vásárlóerőt és az általános élelmiszer-inflációt.
Bár a sertésárak csökkenése némi megkönnyebbülést jelenthet a húsiparnak, a fogyasztói vásárlóerő felébredése és a vásárlási szokások változása nélkül érdemi javulásra nem lehet számítani.
| Ilyen volt a húsvéti locsolás népviseletben vagy anélkül – videókKépeken, képsorokon mutatjuk, az idén hogyan csinálták. | 



