Több kakaóitalpor-forgalmazó ellen is hatósági eljárást indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az azokon található jelölési hibák, illetve azok túl alacsony vitamintartalma miatt – közölte szerdán a hivatal, amely az instant kakaók terén végzett vizsgálata eredményeit ismertette.

A,Woman,With,A,Brown,Manicure,On,Her,Nails,Holds
Fotó: Shutterstock

A Nébih 100. Szupermenta terméktesztje szerint ugyanakkor a vizsgált 34 féle kakaópor mindegyike megfelel az élelmiszerbiztonsági szempontoknak. A termékekből 30 hozzáadott cukorral, 3 édesítőszerrel és 1-et pedig cukor és édesítőszer nélkül készült.

A vizsgálatban 18 olyan termék is szerepelt, amelyeket vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal dúsítottként hirdettek. Ám ezek közül három esetben a jelölésen szereplő információk nem feleltek meg a valóságnak. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják.

Az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8 százalék és 55,6 százalék között mozgott.

Jelölési hibákat találtak a tesztelt italporok majdnem a felénél, ezek miatt hatósági eljárás is indult és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, várhatóan összesen 900 ezer forint értékben.