A tavalyi közepes-átlagos év volt a magyar szamócatermesztők számára, ami igaz az árra is, amelyben ismét voltak nagy bezuhanások – írja piaci előrejelzésében a  FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. (A köznyelvben a földieper vagy az eper terjedt el a hivatalosan szamócának nevezett gyümölcsre.) A tavaly leszedett mennyiség is közepes volt, nagyjából 5000 tonna körüli – ehhez jött hozzá a 4000-5000 tonna körüli, tehát a belföldi termelés volumenével csaknem egyenlő exportra pedig mindössze 100 tonna alatt mehetett. 

Strawberry,Field,On,Fruit,Farm.,Fresh,Ripe,Organic,Strawberry,In
A költségnövekedések miatt a termelők emelnék az eper árát is / Fotó: Shutterstock

A FruitVeB szerint idén a termelési költségek növekedése miatt jogos lenne, hogy némileg magasabb árat kapjanak a termelők, de ez nemcsak a szamóca esetében, hanem nagyjából minden gyümölcsfélénél így van. Az már most látható, hogy a februári melegek körülbelül egy héttel előrébb hozták a vegetáció állapotát, ám az állományok fejlődése az utóbbi időben tapasztalt hideg éjszakák során némileg lelassult. Ez egyben azt jelenti, hogy a piacokon már megjelent fűtött fóliás tételek után április közepére várható a hidegfóliás termesztésű szamóca piacra kerülése, főleg, hogy most ismét melegebb időszak következett.

A magyar termelőknek most az a fontos, hogy a szezonkezdet ne legyen túl korai.

Ekkor ugyanis a magyar termés összecsúszna a jóval olcsóbb mediterrán áru dömpingjével, és azért is szurkolnak, ne következzen be egyszeri, nagyon hirtelen felmelegedés, mert akkor a hidegfóliás eper „csúszna rá” a fűtött fóliás tételekre, ami az árak zuhanását eredményezi.

Az importot váltja a hazai

Magyarországon a szokásos menetrend szerint kora tavasszal görög, spanyol és marokkói áru érkezik a piacainkra. Ezeket váltja le folyamatosan a magyar szamóca, majd a szezon végén román és lengyel tételek érkeznek. A hazai termesztésű szamóca nagybani ára április 10. környékén jellemzően 4000 forint körül van kilónként. Ezek az első nagy mennyiségben megjelenő, fűtött termesztésből származó tételek, majd április végére 2500 forint környékére mérséklődik az ár. Ilyenkor az importeper ára még jóval alacsonyabb, és jellemzően ez is dominálja a hazai piacot, mivel még nincs nagy árutömeg magyar szamócából. 

Május végére szokott eltűnni az import és a belföldi ár közötti különbség.

A hirtelen melegedés felboríthat mindent

Ennek az évente megismétlődő folyamatos árcsökkenésnek az üteme az, ami nagyon nem mindegy a termelők számára: ha hirtelen melegszik fel az idő április környékén, megeshet, hogy a szabadföldi állományok gyorsan beérnek, és a hidegfóliás – magasabb önköltségű – tételekkel együtt lesznek kaphatók. Ilyenkor rövid időn belül jelenik meg nagy mennyiségű magyar áru a piacon, ami brutálisan le tudja húzni az árakat. Tavalyelőtt például ez történt annak ellenére is, hogy hűvösen indult a tavasz, és egy darabig reménykedni lehetett benne, hogy ez nem következik be.

Összességében a 4000-5000 tonna körüli importunk legjelentősebb része az utóbbi években már nem Spanyolországból, hanem Görögországból érkezett (2500-2800 tonna körüli görög, és 1500-2000 tonna közötti spanyol áru) a bronzérem pedig Ausztriáé (300-500 tonna közötti mennyiség, de ez valószínűleg reexport). Az utóbbi évtized jellemző tendenciája, hogy a korábban jelentős olasz szamóca teret vesztett a magyar piacon, csak egyes években jelenik meg 170 tonna körüli mennyiséggel.

Az olcsó eper miatt morgolódnak az európai termelők

Csak 2019-ben láthattak alacsonyabb szamócaárakat a lengyel nagybani piacokon a vásárlók, ráadásul további árcsökkenés várható. A spanyoloknál szintén lejtmenetbe kapcsoltak az árak.