A Használtautó.hu még az év elején arról számolt be, hogy 2020 decembere és 2021 vége között nagyon meredeken emelkedtek a meghirdetett autók árai: a 2020. eleji 2,5 milliós átlagár 4,5 millió forint fölé került. A tendencia az idei harmadik negyedévre sem változott, a szám már a 4,62 millió forintot is elérte.

20220221 KaposvárMég soha nem helyeztek forgalomba olyan kevés új autót januárban az Európai Unióban, mint az idén januárban. Egy nulla kilométeres gépjárműre átlagosan 6 hónapot kell várni. A használt autó piacon pedig élénkülést tapasztalnak.fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap, használtautó, kilometer
A szakértő figyelmeztet: mostanra luxuscikk lett az autó. Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Eközben az új gépjárművek piacán háromnegyed éves szinten már 9,3 százalékos a mínusz, a használt kocsik importjában pedig a nyártól szintén visszaesés látható: augusztusban 11, szeptemberben már 22 százalékkal maradt el az előző évtől a használt autók behozatala a DataHouse adatai szerint.

Bár a hazai tulajdonosváltások alakulását még csak augusztusig bezárólag láthatjuk, a Használtautó.hu elemzése markáns trendfordulót jelez: 

szeptemberben a 2022-es éves adatokat nézve a legtöbb autót hirdették meg, de a keresések száma már a legkisebb volt. 

A legolcsóbb, 500 ezer forintig terjedő szegmens kínálata és kereslete folyamatosan csökken, ahogyan az 1 és 1,5 millió forintig autót eladásra kínálók és az ebben az árkategóriában vásárolni szándékozók köre is.

A legtöbb vevő még mindig 1,5–3 millió forint között szűr, de az átlagárak mostanra sokkal magasabbak. Ennek megfelelően a 3–5 millió forint közötti ársávban érdeklődők aránya az év első felében némiképp nőtt, ahogyan az 5–10 és a 10–20 millió forint között nézelődőké is.

Megnőtt a használt autók iránti kereslet, dőlnek a rekordok

A hazai használtautó-piacon félmillió személygépkocsi cserélt gazdát július végéig.

Az viszont tisztán látszik, hogy 10 és 20 millió forint között számottevően csökken a keresők száma. Közel annyi keresést indítanak napjainkban a Használtautó.hu felületén 5–10 millió, mint 500 ezer és 1 millió forint között.

Az év egészét nézve az ár szerinti keresések 18,8 százaléka esett 500 ezer és 1 millió forint közé, 15,9 százaléka 5 és 10 millió forint közé. A harmadik negyedévre a két szám 15,9 és 14,3 százalékra csökkent, a 10 millió forint fölött nézelődők aránya pedig 4,8 százalékra nőtt.

A keresések száma azonban csupán érdeklődést jelent. A hirdetések törlése a legtöbb esetben az autók eladási idejét mutatja, és itt látható a piac számára legrémisztőbb adat: míg 2021-ben a 2020-as, átlagosan 42 napos eladási idő 38,9 napra csökkent, majd 2022 első felében tovább apadt, 2022 szeptemberében újból növekedni kezdett: a Használtautó.hu közölte: 

a 2019 óta nem tapasztalt 46,8 napra, a július–augusztusihoz mérten tíz nappal nőtt a kocsik átlagos értékesítési ideje. 

A korábbi prognózisok immár valósággá váltak: az autó luxuscikknek számít. Bár sokak számára még mindig nélkülözhetetlen, az olcsóbb árkategóriákban egyre többen gondolkoznak a kiváltásán, mellőzésén. Az olcsóbb használt autót keresők most egy hajszálnyit fellélegezhetnek, a kisebb versenyfutás nekik kedvez, ugyanakkor az árak érezhető csökkenésére aligha számíthatnak. A kereslet csökkenésével és a használtautó-piac kínálatbővülésével az árak emelkedése legfeljebb lassulni fog, megállni nem

– mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.