Az önvezető taxik egyelőre csak a világ néhány városának kis részén érhetők el, és leginkább San Francisco utcáit sikerült meghódítaniuk, ahol a Google-féle Waymo és a GM által indított Cruise versenyez a fogyasztók kegyeiért. Azonban a helyi lakosok közül sokak tetszését nem sikerült elnyerniük, sőt a városi tűzoltóság is kritizálta a robotaxikat, mondván azok elállják a rohamkocsik útját.

Test Drive Robot Car Cruise
05 November 2019, US, San Francisco: A robot car of the General Motors subsidiary Cruise is on a test drive. Photo: Andrej Sokolow/dpa (Photo by Andrej Sokolow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Andrej Sokolow / AFP

Azonban hiába ülnek a város vezetőségében is az önvezető autók ellenzői, a szolgáltatás kiterjesztéséről a kaliforniai közszolgálati bizottság csütörtöki ülése dönt, így a helyiek a járművek leállításával tiltakoznak azok térnyerése ellen. A Safe Street Rebels csoport ötlete egyszerű: 

az utast épp nem szállító, álló járművek motorházának a tetejére helyezett terelőkúp mozgásképtelenné teszi azokat.

Természetesen a tiltakozás ezen módját sem a Waymo, sem a Cruise nem támogatja, az ABC7 kérdésére válaszolva az előbbi vandalizmusnak nevezte a terelőkúpok ilyen használatát, és a rendőrség értesítésével fenyegetőzött, míg a Cruise inkább a szolgáltatás előnyeit emelte ki, például az éjszaka végző szolgáltató szektori dolgozók vagy épp az ételek szállítását.