A Hyundai egykori szentpétervári gyára két év kihagyás után újra üzembe áll – írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Az üzem értékesítését a Hyundai Motor igazgatótanácsa 2023. december 19-én jóváhagyta, a vevő az orosz Art-Finance vállalat volt.

Automobile Production At The Hyundai Motor Manufacturing RUS Plant
A worker assembles components to the rear door on a Kia Rio vehicle on the production line at the Hyundai Motors Corp. automobile plant in St Petersburg, Russia, on Friday, Aug. 14, 2015. By volume, Hyundai Kia is the largest automaker in Russia, holding that position as its 15% decline in unit year-to-date sales is the third best performance of all automakers selling in Russia. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: GettyImages

Az orosz cég közölte, hogy a Hyundai által bevezetett

leállást nem hosszabbították meg, így személyzeti kiképzéssel és eszközkarbantartással folytatódik a munka

 – olvasható a közleményben. A gyár jelenleg nagyjából 800 dolgozót foglalkoztat.

Az Art-Finance mindössze 100 euróért vette meg az évek óta működésképtelen gyárat, de a szerződésben van egy záradék, ami szerint a dél-koreai cég két éven belül élhet a visszavásárlási jogával.

A General Motors megőrizte első helyét Amerikában, dobogóközelben jár már a Hyundai

Legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban már második éve képtelen visszaelőzni a Toyota a General Motorst. A recessziós jelektől mentes járműpiacon a villanyautók részesedése az értékesítésben elérheti idén a tíz százalékot.

A Hyundai közölte, hogy az üzem értékesítése ellenére folytatni akarják az oroszországi tevékenységüket.

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Denis Manturov elmondta, hogy 

2024 közepére szeretnék ismét beindítani a gyárban az autók összeszerelését.

A Hyundai 2010-ben nyitotta meg a szentpétervári gyárat, ahol 2022 márciusában állították le a munkát az Ukrajna ellen indított háború miatt. Ekkor az üzem nagyjából 2500 dolgozójából 2200-at elküldtek. A szentpétervári üzemben a Hyundai olyan modelleket gyártott, mint a Solaris, a Creta, a Rio és Rio X Line. A gyár gyártási kapacitása évi több mint 200 ezer autó volt.