Befektetés

Mobius lehetőséget lát az észak-koreai nyitásban

Az észak-koreai gazdaság potenciális megnyitása jól jövedelmező üzleti lehetőségeket teremthet Mark Mobius befektetési guru szerint.

A feltörekvő piacokra specializálódott Templeton csoport elnöke úgy látja, hogy az infrastruktúra és a bányászat a két legérdekesebb terület az elzárt országban, de áldásnak tekintené azt is, ha Észak-Korea 25 millió lakosával gyarapodna a dél-koreai piac 50 millió fogyasztója.

A legizgalmasabb mégis az, hogy Észak-Korea mintegy hidat képez Dél-Korea, Kína és Oroszország között, ezért vasúti és közúti összeköttetést lehetne építeni az óriási szomszédok felé

– mondta Mobius.

Fotó: AFP/Sebastien Berger

Más befektetők is jelezték, hogy Észak-Koreában nagy létszámú, fegyelmezett és viszonylag olcsó munkaerő áll rendelkezésre, de többen kételkednek benne, hogy a hosszú elzártság után képesek lesznek-e az észak-koreaiak a modern világhoz felzárkózni.

Mobius azonban nagyon magabiztos. Észak készen áll a felzárkózásra, méghozzá nagyon gyorsan, mert magas szintű az oktatás náluk, és megdöbbentő technikai tudást bizonyít az ország nukleáris képessége is – mondta. A sztárbefektető a déliek segítségére is számít. Dél-Korea már jelezte, hogy a megkötendő békeszerződés részeként támogatást és kereskedelmi kedvezményeket nyújtana az északiaknak.

A munkaerő mellett Észak-Korea több ezermilliárd dolláros ás­ványkincstartalékkal, többek között ritka földfémekkel, kőolajjal és földgázzal is rendelkezik, de a regionális elemzők a leromlott infrastruktúrára és a megbízhatóság teljes hiányára is figyelmeztetnek, ami nagyon megnehezítheti a nyereség kivitelét a remeteországból.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Észak-Korea mark möbius