Befektetés

A „Big Smoke” már nincs a veszélyzónában

Noha Londont a világ legdrágább városai között jegyzik, a túlfűtött ingatlanpiacon már hátrébb foglal helyet a kockázatokat tekintve. Az Európai Unióban összességében ennek az ellenkezője figyelhető meg.

Az elemzők szerint ma az egyik legkockázatmentesebb befektetés az ingatlanvásárlás. A lakások uniós szinten konstans drágulást mutattak az elmúlt években, az áremelkedés tekintetében pedig hazánk listavezetővé vált – erre engednek következtetni az Eurostat adatai is. Az ingatlanbuborék nem látszik kipukkanni, hiszen az Európai Unión belül tapasztalható kedvező kamatkörnyezet még jobban meghozta a vásárlók hitelfelvételi kedvét. A kereslet előremozdulása – főleg ha a kínálat ezt nem követi – újabb árnövekedést idézhet majd elő, tovább fűtve ezzel az ingatlanpiacot. A túlhevülésére már az Európai Központi Bank rendszerkockázati szakértői is figyelmeztetést adtak ki.

Magas kockázat

A UBS globális ingatlanbuborék indexe – amit a Bloomberg hozott nyilvánosságra – alapján az unió legnagyobb ingatlanpiaci kockázatát jelenleg München jelenti, de szintén a veszélyeztetett kategóriába tartozik Németország ötödik legnagyobb városa, Frankfurt, valamint Párizs. Négy év után először kerül ki ebből a zónából London, így „a Big Smoke-ra” nem tekintenek veszélyesen túlértékelt piacként a szakértők.

Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brit fővárosban 2016 közepén voltak az árak a csúcson, azóta visszaesést mutatnak. A csökkenésben szerepet játszik a brit EU-tagság megszűnése és a helyi adók, legfőképpen az ingatlanadó mértéke.

Az alacsony kamatlábak hatását felülírja a gazdasági bizonytalanság, zsugorodik a nagyvárosi lakások iránti kereslet

– összegez Mark Haefele, a UBS befektetési igazgatója. Az 1,3-as indexxel még mindig túlértékelt az ottani piac, de Zürich (1,4) már előtte jár, a magas kockázati kategóriába eső holland fővárostól, Amszterdamtól (1,8), vagy a listavezető Münchentől (2,0) elmarad.

A UBS globális ingatlanbuborék indexe – élen München, a sereghajtó Chicago
Fotó: Bloomberg

A UBS listáján a harmadik helyet foglalja el Hongkong (1,8), a több mint 260 szigetből álló városállam az utóbbi időkben demonstrációival került be a nemzetközi sajtóba, a megmozdulásokon legutóbb már éleslőszert is bevetettek.

Hong Kong, a világ legszabadabb gazdasága
Fotó: AFP

A jelentés nem vizsgálta a második negyedévet, így ennek hatásait még nem mérte. Az azonban látszik, hogy a gyengébb gazdasági kilátások összességében hűtötték a vásárlói hangulatot az ottani ingatlanpiacon, azzal együtt, hogy a korábbi brit gyarmat továbbra is a veszélyzónában foglal helyet.

2011 óta először nem nőtt a kockázat az amerikai piacokon.

New York ingatlanpiaca a UBS szerint jelenleg korrekt értékeltséggel bír, amellett, hogy a lakásárak növekedése elmaradt az országos átlagtól. Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városában az elmúlt 10 évben több mint 25 százalékkal zsugorodtak az árak, de reálértéken így is több mint 50 százalékkal magasabbak mint 2009-ben.

Fotó: AFP

Már nincsen Kánaán Pesten

A vevők nagyon megnézik, mit vesznek: összességében így írható le az hazai helyzete, ahol kijelenthető, hogy vége az aranykornak. „Mivel erősen megtorpant a kereslet a belvárosi ingatlanpiacon, egy olyan szintre kell csökkenteniük a hirdetési árakat a lakástulajdonosoknak, hogy ezáltal eladhatóvá váljon az ingatlanjuk” – hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője. „Ma már ugyanis nem működik az a hozzáállás, hogy ’mindent eladunk bármilyen áron’. Csak olyan ingatlanokra mutatkozik érdeklődés, melyek reális áron kerülnek a piacra” – hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nyár óta csökkenő budapesti kereslet növekvő kínálattal párosult, ami összességében lelassította a fővárosi árnövekedést.

kockázat ingatlanok gazdaság
Ezek is érdekelhetik