Befektetés

A MÁP Plusz elszívó hatást fejt ki a TBSZ-ekre

A Világgazdaságnak nyilatkozó piaci szakértők szerint a TBSZ-eken gyarapított és az év végén felszabaduló megtakarítások egy része valószínűleg az államkincstári számlákra kerül, és lakossági állampapírként folytatja pályafutását.

Még pár hét, és kiderül, mekkora összeg hullik – adómentesen – a megtakarításaikat tartós befektetési számlákon (TBSZ) fialtatók ölébe. Az év végén lejár a 2014-es gyűjtőévben nyitott TBSZ-ek ötéves tartási ideje. Tavaly, az év utolsó napján több mint 600 milliárd forinthoz jutott hozzá a 2013-as gyűjtőévben megnyitott, kiemelkedően magas számú, több mint 111 ezer TBSZ-számla tulajdonosa.

Fotó: Shutterstock

Az év végén felszabaduló összeg várható felhasználásáról megoszlanak a vélemények, az viszont biztos, hogy lehet számolni a Plusz (MÁP Plusz) elszívó hatásával is. Az idén július 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatjövedelme után már nem kell adót fizetni, tehát aki állampapírt tart, annak felesleges TBSZ-t nyitnia, hiszen ennél ötéves türelmi időhöz kötött az ráadásul a tartási idő közbeni felbontás esetén kamatadót kell fizetni.

A Random Capital tulajdonos-tanácsadója, Virág Ferenc elmondta a Világgazdaságnak, hogy lakossági ügyfeleik többsége alapvetően az értékpapír típusú befektetéseit, főleg a részvényeit kezeli a náluk nyitott TBSZ-számlákon. A Random szakértője szerint ezen típusú TBSZ-ekről nem várhatók nagyobb mozgások az ötéves periódus lejártával. A bankoknál vezetett tartós befektetési betétszámlákat tekintve már érdekesebb a helyzet, ott lehet realitása a megtakarítások egy része átcsoportosításának az államkincstári számlákra. Virág Ferenc hozzátette, évek óta egyre több Random-ügyfél nyit TBSZ-számlát a normál értékpapírszámlája mellé, s ez a trend várhatóan idén is folytatódik.

A szabályozás szerint egy ügyfél kétfajta TBSZ-t nyithat, az egyiken bankbetéteket, a másikon értékpapírokat (kötvények, részvények, befektetési jegyek) lehet tartani. Az év végén az ügyfeleknek nyilatkozniuk kell, hogy hosszabbítanak-e, ha nem tesznek semmit, akkor a 2014-es TBSZ-ek lejárnak, és a megtakarítások normál számlára kerülnek.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

MÁP Plusz elemzők befektetés TBSZ
Kapcsolódó cikkek